Održana manifestacija “Dan polja hibrida kukuruza Bugojno 2017.”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Na lokalitetu jezera Zanesovići u petak je upriličena manifestacija “Dan polja hibrida kukuruza Bugojno 2017.” koja je, uprkos lošem vremenu i kiši, okupila veliki broj poljoprivrednih proizvođača i stočara za koje je organizovana prezentacija hibrida, zasijanih na oglednim poljima u ovom dijelu općine.

 

Organizator manifestacije bila je Općina Bugojno, u saradnji sa Federalnim zavodom za poljoprivredu iz Sarajeva, Institutom za ratarstvo i povrtlarstvo iz Novog Sada, BC-institutom za oplemenjivanje bilja d.d. Zagreb, Pioneer sjemenom d.o.o. Zagreb i sjemenskom kućom Singenta iz Šamca. Predstavnici ovih sjemenskih kuća prezentovali su hibride kukuruza, istakavši kako su iznenađeni postignutim rezultatima, uzmu li se u obzir vremenski uslovi koji ove godine nisu išli na ruku poljoprivrednim proizvođačima.

Zadovoljni su i poljoprivrednici Muhamed Puljarga i Đulsum Basara, na čijem zemljištu su formirana ogledna polja hibrida kukuruza.

– Ovi hibridi su se pokazali veoma dobrim za naše podneblje. Primjenili smo sve potrebne agrotehničke mjere, tako da imamo ekstra prinose i veoma kvalitetan kukuruz. To su danas potvrdili i predstavnici sjemenskih kuća, koji su kazali da ove godine nisu imali bolje oglede. Mi, inače, sijemo oko dvanaest hektara kukuruza, a ogledna polja zauzimaju površinu od jednog hektara. Jedan dio je vlasništvo našeg rođaka Đulsuma Basare, tako da smo mi ujedinili naše dvije parcele i napravili ovdje oglede – kazao je Muhamed Puljarga.

U ime organizatora manifestacije, dobrodošlicu prisutnima poželjela je stručna saradnica u Općinskoj službi za poljoprivredu Bahira Abdibegović. Ona se zahvalila svima koji podržavaju manifestaciju “Dan polja hibrida kukuruza”, istakavši da je ona od velikog značaja za poljoprivrednike i stočare.

Na značaj prakticiranja oglednih polja ukazao je, ovom prilikom, i agronom Šefik Abazović, čiji su savjeti uvijek dobrodošli poljoprivrednicima s područja bugojanske općine, koji mu se često obraćaju za pomoć.

-Zahvaljujući našoj zakonodavnoj vlasti i načelniku Hasanu Ajkuniću, mi se trudimo da pomognemo ljudima koji žive od poljoprivrede. Ovo je već sedma-osma godina kako održavamo ovakve manifestacije za poljoprivrednike. Ovdje je zasijano petnaest hibrida, i svako od njih može izabrati onaj kukuruz za koji smatra da je najbolji. Cilj je, također, da dovedemo što veći broj sjemenskih kuća i da poljoprivrednike upoznamo s nekim novim hibridima, pronalascima i onome što se radi u laboratorijama – naglasio je Abazović.

Čestitku na postignutim rezultatima poljoprivrednicima uputio je predsjedavajući Općinskog vijeća Igor Vrljić, najavivši i u narednom periodu pomoć lokalne zajednice svima onima koji se bave poljoprivredom.

Među brojnim gostima manifestacije bio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo.

-Godina je bila katastrofalna za sve proizvodnje, i ovo što vidimo na ovoj parceli je za svaku pohvalu. Ovakvi skupovi poljoprivrednika su veoma važni i korisni za njihov budući rad – naglasio je.

Za učesnike manifestacije organizovan je zajednički ručak i dodjela nagrada, koje su obezbjedili proizvođači sjemenskog kukuruza i bugojanski privrednici.