Održana promocija projekta pod nazivom “Memorijalizacija zločina na području Jajca, Jezera i Šipova”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U okviru obilježavanja manifestacije “Vrbanja 1993./2017.” u prostorijama MIZ Bugojno, održana je promocija projekta pod nazivom “Memorijalizacija zločina na području Jajca, Jezera i Šipova 1992.-1995.” Gosti promocije bili su dr. Elvir Duranović, mr. Hikmet Karčić i Zehrudin ef. Hadžić. Moderator promocije bio je Vehid ef. Arnaut.

Na projektu su učestvovali naučni saradnici Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava te predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Jajce. Radi se o dijelu projekta odnosno poglavlju knjige koji je posvećen zločinu nad Bošnjacima koji se desio na području Jajca, Jezera i Šipova u periodu 1992.-1995.

Prvo poglavlje predstavlja monografiju žrtava zločina, dok je drugi dio baziran na proces memorijalizacije zločina nad Bošnjacima koji se desio u prošlosti te ostavio dubok trag koji se ne smije zaboraviti.

Promotori projekta nastojali su da opsežna terenska istraživanja o razmjerama zločina pretoče u projekat koji će zasigurno zaživjeti kako bi javnost bila upućena u dešavanja koja su iza nas, a koja su vrijedna pomena.