Održana Skupština demobiliziranih branilaca Centralne Bosne

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U pozorišnoj sali KSC-a protekle subote održana je Izvještajna skupština Udruženja demobiliziranih branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. Centralna Bosna.

Skupština je rezultirala zaključcima koji će biti upućeni Vladi i Parlamentu Federacije BiH-ne. Skupština je otvorena intoniranjem državne himne, a nakon učenja fatihe pred duše šehida i poginulih boraca prisutnima su se obratili predstavnici općinskih organizacija Bugojna, Novog Travnik i Travnika i prezentirali broj evidentiranih demobilisanih boraca sa urađenim socijalnim kartama. Skupštini su se obratili i načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić, kao i gosti iz drugih bh krajeva i boračkih udruženja.

Koordinator Savjeta demobiliziranih branilaca BiH Murat Silajdžija u svom istupu osvrnuo se na prethodna dva skupa u Travniku i Bihaću, te donesenu Rezoluciju branilaca u Travniku od 20. februara 2015.godine. Silajdžija u svom obraćanju nije isključio ni organizaciju protesta pred zgradom federalne Vlade, ukoliko se adekvatno ne riješi status demobiliziranih branilaca.

Skupština je okončana zaključkom o potrebi održavanja hitne sjednice federalne Vlade uz prisustvo predstavnika branilaca iz svih kantona i rješavanje startusa demobilisanih boraca po tačkama Rezolucije. Također su donesni zaključci da se usaglašeni prijedlog rješenja statusa demobiliziranih branilaca nađe u raspravi u oba doma Parlamenta Federacije BiH, a da se na taj način doneseni Zakon primjeni u roku od 60 dana po objavljivanju u Službenim novinama FBiH.

Predstavnici Udruženja demobiliziranih branilaca Centralne Bosne načelniku Bugojna Hasanu Ajkuniću ovom prilikom su, u znak zahvalnosti za podršku u radu i organicaziji ove skupštine, uručili prigodnu zahvalnicu.

osman borci 1osman borci 10osman borci 11osman borci 12osman borci 2osman borci 3osman borci 4osman borci 5osman borci 6osman borci 7osman borci 8osman borci 9osman borci