Održana Smotra naučno-tehničkog stvaralaštva mladih „Bugojno 2016.“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U organizaciji Udruženja pedagoga tehničke kulture SBK-a u subotu je održana Smotra naučno-tehničkog stvaralaštva mladih „Bugojno 2016“.

Domaćin kantonalnog takmičenja u naučno-tehničkom stvaralaštvu bila je Treća osnovna škola, a Smotru je otvorio načelnik Bugojna Hasan Ajkunić. Svečanost otvaranja Smotre upriličena je u holu Treće OŠ Bugojno gdje je, u znak dobrodošlice svim učesnicima, organizovan kratak kulturno-zabavni program. Na značaj organizovanja takmičenja u naučno-tehničkom stvaralaštvu mladih ukazali su pomoćnik ministrice za obrazovanje, nauku, kulturu i sport SBK-a Zoran Matošević, te u ime Udruženja za naučno-tehnički odgoj mladih BiH i Udruženja pedagoga tehničke kulture Federacije BiH Nijaz Brajlović. U ime Organizacionog odbora Smotre, ovom prilikom, dobrodošlicu učesnicima poželjela je direktorica Treće osnovne škole Bugojno Amela Haračić, a početak takmičenja ozvaničio je načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.

Po riječima Azre Pandžo, predsjednice Udruženja pedagoga tehničke kulture SBK-a svoje radove predstavili su učenici 20 škola, više od 60 njih direktno, a oko stotinu indirektno. Najbolji će predstavljati SBK na državnoj Smotri mladih u naučno-tehničkom stvaralaštvu, koja bi se trebala održati idućeg vikenda u OŠ „Travnik“. Na Smotri u Trećoj osnvnoj školi učesnici su se takmičili u izradi testova iz nastave tehničkog odgoja, radovima iz nastave, te primjeni računara u tehnici. U ukupnom plasmanu – primjena računara u tehnici prvo mjesto osvojio je Velid Imširović iz Prve osnovne škole Bugojno, drugo Ahmed Pilav iz Treće osnovne škole Bugojno, a treći je bio Nedim Balihodžić iz Treće osnovne škole Oborci. U testovima iz nastave tehničkog odgoja, takodje, u ukupnom plasmanu prvo mjesto osvojila je OŠ Edhem Mulabdić-Opara, druga je OŠ Travnik i trećeplasirana je škola domaćin, Treća osnovna škola Bugojno. U ukupnom plasmanu – radovi u nastavi prvo mjesto pripalo je Prvoj osnovnoj školi Travnik , drugo OŠ Edhem Mulabdić-Opara i treća je Prva osnovna škola Donji Vakuf. U ekipnom plasmanu Smotre naučno-tehničkog stvaralaštva prva je OŠ Edhem Mulabdić-Opara, druga je OŠ Travnik, a treća Prva osnovna Donji Vakuf.

Nakon proglašenja pobjednika Smotre, održana je i Skupština Udruženja pedagoga tehničke kulture, na kojoj je analiziran rad ovog udruženja u protekle četiri godine. Govorilo se, također, o pripremama za narednu reizbornu Skupštinu, te aktuelnim pitanjima u radu ovog udruženja.