Održana Smotra naučno-tehničkog stvaralaštva mladih „Bugojno 2016.“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U organizaciji Udruženja pedagoga tehničke kulture SBK-a u subotu je održana Smotra naučno-tehničkog stvaralaštva mladih „Bugojno 2016“.

Domaćin kantonalnog takmičenja u naučno-tehničkom stvaralaštvu bila je Treća osnovna škola, a Smotru je otvorio načelnik Bugojna Hasan Ajkunić. Svečanost otvaranja Smotre upriličena je u holu Treće OŠ Bugojno gdje je, u znak dobrodošlice svim učesnicima, organizovan kratak kulturno-zabavni program. Na značaj organizovanja takmičenja u naučno-tehničkom stvaralaštvu mladih ukazali su pomoćnik ministrice za obrazovanje, nauku, kulturu i sport SBK-a Zoran Matošević, te u ime Udruženja za naučno-tehnički odgoj mladih BiH i Udruženja pedagoga tehničke kulture Federacije BiH Nijaz Brajlović. U ime Organizacionog odbora Smotre, ovom prilikom, dobrodošlicu učesnicima poželjela je direktorica Treće osnovne škole Bugojno Amela Haračić, a početak takmičenja ozvaničio je načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.

Po riječima Azre Pandžo, predsjednice Udruženja pedagoga tehničke kulture SBK-a svoje radove predstavili su učenici 20 škola, više od 60 njih direktno, a oko stotinu indirektno. Najbolji će predstavljati SBK na državnoj Smotri mladih u naučno-tehničkom stvaralaštvu, koja bi se trebala održati idućeg vikenda u OŠ „Travnik“. Na Smotri u Trećoj osnvnoj školi učesnici su se takmičili u izradi testova iz nastave tehničkog odgoja, radovima iz nastave, te primjeni računara u tehnici. U ukupnom plasmanu – primjena računara u tehnici prvo mjesto osvojio je Velid Imširović iz Prve osnovne škole Bugojno, drugo Ahmed Pilav iz Treće osnovne škole Bugojno, a treći je bio Nedim Balihodžić iz Treće osnovne škole Oborci. U testovima iz nastave tehničkog odgoja, takodje, u ukupnom plasmanu prvo mjesto osvojila je OŠ Edhem Mulabdić-Opara, druga je OŠ Travnik i trećeplasirana je škola domaćin, Treća osnovna škola Bugojno. U ukupnom plasmanu – radovi u nastavi prvo mjesto pripalo je Prvoj osnovnoj školi Travnik , drugo OŠ Edhem Mulabdić-Opara i treća je Prva osnovna škola Donji Vakuf. U ekipnom plasmanu Smotre naučno-tehničkog stvaralaštva prva je OŠ Edhem Mulabdić-Opara, druga je OŠ Travnik, a treća Prva osnovna Donji Vakuf.

Nakon proglašenja pobjednika Smotre, održana je i Skupština Udruženja pedagoga tehničke kulture, na kojoj je analiziran rad ovog udruženja u protekle četiri godine. Govorilo se, također, o pripremama za narednu reizbornu Skupštinu, te aktuelnim pitanjima u radu ovog udruženja.

tehnicko takmicenje 1tehnicko takmicenje 10tehnicko takmicenje 11tehnicko takmicenje 12tehnicko takmicenje 13tehnicko takmicenje 14tehnicko takmicenje 15tehnicko takmicenje 16tehnicko takmicenje 18tehnicko takmicenje 2tehnicko takmicenje 4tehnicko takmicenje 7tehnicko takmicenje 8tehnicko takmicenje 9tehnicko takmicenje