Održana svečana akademija PL BIH u Travniku

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Danas je u Centru za kulturu u Travniku održana svečana akademija u povodu obilježavanja godišnjice Savjetovanja regionalnih komandanata Patriotske lige Bosne i Hercegovine „Mehurići 1992 – 2016.“.

Svečanosti su prisutvovali učesnici Savjetovanja, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti općina i kantona, te Federacije BIH. Nakon intoniranja himne i odavanja počasti poginulim suborcima, prisutnim borcima, starješinama te predstavnicima političkog i vjerskog života obratili su se, ispred Organizacionog odbora svečane akademije, Kemal Balihodžić, general Vahid Karavelić, Salih Kulenović, predsjednik Saveza udruženja boraca Patriotske lige BIH, premijer SBK-a Tahir Lendo i federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević.

Evocirane su uspomene na historijski put formiranja Patriotske lige BIH koja je imala, kako je naglašeno više puta tokom obraćanja, ključnu ulogu u organizovanju odbrane Bosne i Hercegovine od nadolazeće agresije. Savjetovanje regionalnih komandanata Patriotske lige R BIH održano je 7. i 8.februara 1992.godine u Mehuriću kod Travnika.

Tada je donesna Direktiva za odbranu suvereniteta Bosne i Hercegovine, a u skladu sa Direktivom intenziviran je rad na formiranju jedinica i adekvatnoj obuci njihovih pripadnika.Utvrdjeni su i pravci i procjene u stvaranju organizovanih snaga kroz PL BIH, kao i djelovanje u odbrani suvereniteta, integriteta i cjelovitosti Bosne i Hercegovine i svih naroda koji u njoj žive.

Horovi SMŠ Travnik i Elči Ibrahin-pašine medrese Travnik svojim nastupom uveličali su svečanost kojom je obilježena godišnjica Savjetovanja regionalnih komndanata PL BIH u Mehuriću kod Travnika.