Održana Svečana sjednica KO SABNOR-a SBK

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U subotu je u Donjem Vakufu održana svečana sjednica Kantonalnog odbora SABNORA-a SBK/KSB. Sjednica je bila posvećena predstavljanju antifašističkog djelovanja Udruženja i podrške u radu općinskih UABNORA-a te dodjeli priznanja pojedincima zaslužnim za jačanje i rad antifašističkih društava.Jedan od dobitnika priznanja je i načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić.

Na početku sjednice pozdravne riječi prisutnima je uputio predsjednik KO SABNOR-a Tihomir Zrile koji je podsjetio na izvanredne rezultate u realizaciji programskih zadataka Udruženja u proteklom periodu.Ovom prilikom obratio se i podpredsjednik KO SABNOR-a Branko Filipović koji je takođe podsjetio na rad I rezultate Udruženja te naveo planirane aktivnosti u narednom periodu. Svečanoj sjednici je prisustvovao i dr. Bakir Nakaš , predsj. GO SABNOR-a FBIH, koji se takođe obratio prisutnima te istakao da potreba za postojanjem organizovanih oblika otpora i primjera šta je antifašizam i kako se ta borba organizuje, treba da bude što više Na svečanoj sjednici dodijeljene su „Zlatne plakete“: dr. Bakiru Nakašu-predsjedniku glavnog odbora SABNOR-a FBIH , Edinu Hozanu-načelniku Općine Jajce, Husi Sušiću-načelniku Općine Donji Vakuf, Sulejmanu Popaja- potpredsjedniku KO SABNOR-a Travnik, a jednoglasnom odlukom KO SABNOR-a priznanje je dodijeljeno I načelniku općine Bugojno Hasanu Ajkuniću.

Ovom prilikom ,članice Kulturno umjetničkog društva „Nakib Abdagić Kiban“ Donji Vakuf su izveli nekoliko recitacija. Nakon svečane akademije upriličeno je polaganje cvijeća na „Spomen obilježja šehidima“ u centru grada gdje je odana počast šehidima Donjeg Vakufa učenjem fatihe i minutom šutnje.

Također, na „Partizanskom spomen groblju“ položeno je cvijeće, te minutom šutnje i fatihom odata počast palim borcima i antifašistima.