Održana tribina- „Biti Bošnjak i govoriti bosanski“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

„Biti Bošnjak i govoriti bosanski“ naziv je javne tribine, koju je u Kristalnoj sali općine Bugojno u petak naveče organizovao Medžlis IZ Bugojno.

O ovoj aktuelnoj temi velikom broju posjetilaca govorili su : akademik dr. Dževad Jahić i mr. Sejfudin Tokić. Moderator je bio glavni imam medžlisa Bugojno Vehid ef Arnaut. Po riječima akademika Jahića, Bosna i Hercegovina i danas ima ljute i zaklete protivnike i samo je može spasiti „naša pamet“. Unutar ideje o opstanku BiH, potrebno je realizirati jedan ozbiljan kulturni zadatak.

-Generacijama koje dolaze od osnovne, srednje škole do fakulteta napokon moramo ugraditi svijest o vlastitom kulturnom identitetu, svijest o tome da mi više nismo ničiji jezički podstanari, nego da mi imamo svoju nominaciju, svoju kuću, kuću bitka, svjesni da je jezik ono što određuje narod i njegov identitet. Narod bez jezika nije narod. Ideja bosanskog jezika nije politička, ona je istorijska i naučna – poručio je akademik Jahić.

Za mr. Sejfudina Tokića nema Bošnjaka bez Bosne, niti Bosne bez Bošnjaka. Smatra kako je jačanje nacionalne svijesti, svijesti o pripadanju državi BiH, svijesti svakog Bošnjaka da država BiH isključivo zavisi od bošnjačkog naroda, kao matičnog naroda, od neprocijenjivog značaja.