Održana tribina “Prezentacija islama i događaja iz muslimanskog svijeta“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U okviru 506. Manifestacije „Dani Ajvatovice“ u Kulturnom centru prinzece Dževhere održana je tribina pod nazivom „ Prezentacija islama i događaja iz muslimanskog svijeta“.

Gosti tribine bili su novinari Al Jazeere Balkans Harun Karčić i Adnan Rondić, a prisutnima su ovom prilikom govorili o medijskom oblikovanju stvarnosti, s posebnim osvrtom na dvostruke standarde izvještavanja događajim iz islamskog svijeta.

U svom izlaganju Harun Karčić psebno se fokusirao na znatno različite izvještaje pojkedinih medijskih kuća povodom terorističkih napad IDIL-a u Evropi i zemljama muslimanskog svijeta.

Adnan Rondić govorio je o potrebi dobrog dijela medija da stalno i iznova objašnjavaju određene obrede u islamu dok to isto ne čine ukoliko govore o obredima u drugim religijama. Kako je istakao Al Jazeera se u svom konceptu značajno razlikuje od brojnih ostalih medija na području naše zemlje ali i Balkana.

Tribina je okončana pitanjima pojedinih posjetilaca, ali i konstatacijama da se Al Jazeera značajno razlikuje od drugih medija i da predstavlja medij kojem se vjeruje.

osman dzevhera 1