Održane hatme za polaznike džemata Princeze Dževhere

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U nedjelju nakon ikindije namaza održane su hatme za polaznike mekteba u džematu Princeze Dževhere. Ovaj džemat ima dva mekteba, odnosno jedan mekteb sa dva muallima, a to su Ribo ef. Zekerijah i Mirnes ef. Šehić.

Ove godine u mekteb se upisalo 169 djece od toga 104 kod Mirnesa ef. Šehića i 65 kod Ribe ef. Zekerijaha. Od 104 djece koja dolaze kod Mirnesa ef. 75 je redovnih, 56 uči Kur'an, a šest ih je u sufari. Hatmu su ove godine činili: 19 polaznika prvu hatmu,14 polaznika drugu i 4 polaznika treću hatmu. 35 polaznika je učinilo hatmu kod Mirnesa ef. Šehića i dva polaznika kod Ribe ef. Zekerijaha.

Nekoliko polaznika pohađa i školu Kur'ana te su učestvovali na takmičenju Hind, 10 dječaka bilo je na susretu mujezina i tom prilikom dobili su certifikat za mujezinluk.

Takmičari koji su predstavljali naš džemat na takmičenju na nivou Medžlisa IZ i mujezini sa certifikatom bili su na jednodnevnoj ekskurziji u Mostaru koju je organizirao Medžlis IZ Bugojno.

Poklone za hatme obezbijedio je Džematski odbor, dva brata Arapa, turisti koji su bili u prolazu, potpredsjednica FBiH dr.Melika Mahmutbegović i vrijedni džematlija hadži Sado Huskić koji tradicionalno svake godine nagradi novčano sve koje završe hatmu.