Održano predavanje za malinare

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Kristalnoj sali općine Bugojno danas je održano predavanje za poljoprivredne proizvođače o temi: „Zaštita zasada jagodičastog voća-malina i zaštita povrća“.

 

U ime organizatora, prisutne je pozdravila Bahira Bajrić, stručna saradnica za poljoprivredu u Općini Bugojno. Gosti predavači bili su predstavnici Federalnog zavoda za poljoprivredu iz Sarajeva, dipl. ing.polj. Enes Smajlović i dipl. ing. polj. Zlatka Alić-Džanović. Govorili su o bolestima koje su prisutne na terenu u proizvodnji malina i drugog jagodičastog voća, kao i povrća, odnosno načinu da se ove poljoprivredne kulture zaštite.

-Što se tiče malina, trenutno je u nekim malinjacima prisutan rak korijena maline. Kada je u pitanju ova bolest, neka adekvatna zaštita ne postoji. Međutim, najbitnije je da uzgajivači imaju kvalitetan sadni materijal i da obrate pažnju na higijenu, odnosno čistoću malinjaka. Sve je do samog proizvođača, kako će se on, znači, odnositi prema toj malini. Također, vrlo je važno da ne uzimaju sadni materijal i ne prave nove malinjake iz rodnih zasada, već s utvrđenim porjeklom, kazala je dipl. ing. polj. Zlatka Alić-Džanović, predstavnica Federalnog zavoda za poljoprivredu.

Današnje predavanje je bilo samo jedno u nizu koje je organizovala Služba za privredu, društvene djelatnosti i opću upravu Općine Bugojno, a koja će biti od velike koristi poljoprivrednicima, kazala je u izjavi za portal rtvbugojno.ba Senada Čolić, stručna saradnica za poljoprivredu u Općini Bugojno.

-Nije prvi put da se vrše udukacije iz oblasti malinarstva. S obzirom da se iz dana u dan povećava broj poljoprivrednih gazdinstava, koja formiraju nove zasade malina, značaj ovakvih edukacija je još veći. Naravno, slična predavanja bit će i u budućnosti, naglasila je.

Isto mišljenje dijele i poljoprivredni proizvođači Džemil Tihak iz MZ Gračanica, i Mirza Vrebo, predsjednik bugojanskog Udruženja malinara „Miker“.

– Ovo današnje predavanje nam puno znači. Postoje stvari koje svaki poljoprivredni proizvođač maline treba da čuje, kako bi posao kojim se bavi bio još uspješniji. Inače, imam negdje oko 4,5 duluma maline, kazao je Džemil Tihak.

– Malinu imam na površini od tri duluma. Planiram proširiti proizvodnju, u toku je novi nasad na dva duluma. Uglavnom, prisustvujemo svim predavanjima koja se organizuju u našoj općini. Mislim da su ona jako korisna. Jer, koliko god se bavimo malinarstvom, uvijek se nešto novo sazna, pogotovo od ovako eminentnih stručnjaka, naglasio je Mirza Vrebo.