Održano takmičenje „Hind 2016.“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Protekle nedjelje Medžlis IZ Novi Travnik, u saradnji sa Muftijstvom travničkim, u Čaršijskoj džamiji po treći put je organizirao takmičenje „Hind 2016.“, odnosno takmičenje u učenju kur'anskih sura napamet.

Takmičenje „ Hind 2016.“ i ove godine upriličeno je u tri kategorije: za predškolski uzrast, za učenike od prvog do petog razreda, te za učenike viših razreda osnovne škole. Kroz kvalifikaciona takmičenja, koja su održana u Bugojnu, Jajcu, Travniku i Vitezu, nastupila su 153 polaznika mekteba. Svako dijete koje je uzelo učešće u kvalifikacijama dobilo je novčanu nagradu od 20KM u kategoriji kratkih sura, 30KM za suru Tebareke i 50KM u kategoriji sure El-Kehf.

Komisija je nakon kvalifikacija za finalno takmičenje kandidovala 48 učesnika koji su u Novom Travniku protekle nedjelje, nakon podne-namaza, džematlijama Čaršijske džamije i mnogobrojnim gostima pokazali svoje znanje. Finalno takmičenje pratila je komisija u sastavu: predsjednik hafiz Mensur ef. Malikić,direktor Gazi Husrev-begove medrese i imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, te članovi hafiz Fadil ef. Bektaš, profesor kiraeta u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku, i Aljo ef. Cikotić, imam džamije na Kalibunaru u Travniku.

Najuspješniji su proglašeni nakon ikindije-namaza, a nakon obraćanja glavnog imama Medžlisa IZ Novi Travnik Fahrudina ef. Haseljića, i muftije travničkog dr. Ahmeda ef Adilovića. Uz dodjelu diploma i zahvalnica svaki takmičar je, pored novačane nagrade, dobio i džepni primjerak zbirke dova „Zaštita svakog muslimana“.

Finalisti su dobili dodatne novčane nagrade kao i njihovi muhafizi, a pobjednici za prva tri mjesta ponovno su novčano nagrađeni. U kategoriji kratkih sura nagrade su iznosile 60 KM za prvo, 50 KM za drugo i 40 KM za treće mjesto, za suru El-Mulk 100 KM za prvo, 80 KM za drugo i 70 KM za treće mjesto, a za kategoriju sure El-Kehf 200 KM za prvo, 150 KM za drugo i 130 KM za treće mjesto. Muftija travnički dr. Ahmed ef Adilović pobjednicima je poklonio i vrijedno djelo tefsir Kur'ana od Ibn Kesira.

Prvo mjesto u kategoriji kratkih sura zauzela je Ilma Mešković iz Lupca kod Viteza, drugo mjesto osvojila je Halima Musić iz Bugojna, a treće Ammar Glamočić iz Jajca.

Prvo mjesto u kategoriji sure El-Mulk osvojio je Tahir Imamović iz Bugojna, drugo Malik Tarakčija iz Malina kod Travnika, a treće Aiša Žužo iz Slimena kod Tavnika, koja se takmičila i u višoj kategoriji.

Prvo mjesto u kategoriji sure El-Kehf pripalo je Zejdu Jusufoviću iz Malina kod Travnika, drugo Aiši Žužo iz Slimena kod Travnika, a treće Elmi Mujkanović iz Lupca kod Viteza.

Proglašen je i nagrađen i najuspješniji muhafiz ovogodišnjeg takmičenja, a to je hafiz Merzuk-ef. Grabus iz džemata Maline kod Travnika.

Najveći donator ovog takmičenja bio je dr. Adil el-Ubejd iz Kuvajta, a takmičenje su pridružili i firma Merkez Oil iz Novog Travnika, Elči Ibrahim-pašina Medresa iz Travnika kao i mnoge druge džematlije Medžlisa IZ Novi Travnik .