Onomatobleja Show stiže u Bugojno: Humorom i satirom razbijmo predrasude

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

„Bošnjaci su gostoljubivi i dobroćudni, Srbi su hrabri i rodoljubivi, Hrvati su kulturni i sposobni“ – ovo su neke od tipičnih pozitivnih predrasuda koje vladaju o konstitutivnim narodima u BiH.

Nažalost, mnogo više je onih negativnih predrasuda na različitim osnovama, a koje u velikoj mjeri utiču na način kako gledamo jedni na druge. Kako ih prevazići stereotipe i predrasude i kako se boriti protiv njih?

Nikola Rončević, Omer Hodžić i Luka Marijanović će vam satiričnoj predstavi Onomatobleja Show na satiričan i veoma duhovit način dati odgovor na ovo pitanje. Njih trojica u predstavi igraju lepezu živopisnih likova, čija imena su: Random Lovac, Zdena Pičeta, Đontra, MC Third Entity, MC OG ShnjakaBo i svi Ostali.

Kroz formu stand-up komedije, trojica glumaca suprotstavljaju se sveopćoj stereotipizaciji bh. društva. Onomatobleja Show je na svojoj bh. turneji, a već je obišla desetak gradova. Publika u Bugojnu ima priliku pogledati ovu duhovitu predstavu u nedjelju, 06.10.2019. u 20:00 sati u Kulturno-sportskom centru Bugojno.

Ulaz na predstavu je besplatan, a predstava nije primjerena mlađim od 15. godina. Predstava i turneja nastali su pod okriljem mostarskog OKC Abrašević, u sklopu projekta BHRI. “Posmatrali smo našu stvarnost i pretočili je u jezik satire. Smatramo da kada neku predrasudu izdvojimo iz konteksta i kažemo je na pozornici, onda publika postaje svjesna njene apsurdnosti – tako nastaje humor Onomatobleje. Predstava sadrdži elemente stand-up komedije, skečeve, imamo čak i rap-battle. Odlučili smo da napokon riješimo pitanje ko je počeo rat, ko je pobijedio u ratu i čija je Bosna i Hercegovina, i shvatili smo da je najbolji mogući način rap-battle“ – objasnili su autori Onomatobleja Showa.

Mnogi stereotipi i predrasude nastaju u najužem krugu porodice, a razvijaju se kroz različite kanale. Pojedini političari u svojim govorima nerijetko podgrijavaju predrasude prema drugima i drugačijima. Sve to u društvu stvara dodatne podjele. Psiholozi stereotipe definiraju kao specifična svojstva koja i bez čvrstih dokaza pridajemo ljudima samo na osnovi njihove pripadnosti određenoj grupi.

Dva su načina na koji možemo prevazići predrasude: razvijanjem svijesti o njima i širenjem pogleda na svijet. I jedno i drugo nudi nam Onomatobleja Show – predstava koja će bojama britkog humora obilježiti jesen 2019.