OO SDA Bugojno organizovala Zimski bazar

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Općinska organizacija SDA Bugojno danas je na gradskom trgu u Ulici Zlatnih ljiljana organizovala Zimski bazar, koji je privukao veliku pažnju naših sugrađana, ali i brojnih građana iz dijaspore, koji provode novogodišnje praznike u Bugojnu.

Fokus je, ovaj put, stavljen na domaće proizvode, zdravu hranu i razne rukotvorine koje izrađuju vrijedne žene iz našeg i susjednih gradova.

O značaju Bazara, koji je imao izložbeno-prodajni karakter, potpredsjednik Općinske organizacije SDA Bugojno Amir Šečibović kaže: „Moram reći da su ovdje nosioci glavne aktiovnosti naše vrijedne žene, sestre, majke, sve one koje su imale potrebu da izlože svoje rukotvorine, domaće proizvode. U ovom vrermenu tehnologije i svih ovih brzina, ovo je jedna lijepa gesta, druženje, i prilika za stvaranje novih komunikacija“.

Ideja da se organizuje jedan ovakav bazar potekla je od koordinatorice projekta Mine Bajrić koja je, između ostalog, naglasila:“ Učestvuju ukupno 22 izlagača, od kojih 17 žena iz Bugojna samostalno izlaže svoje proizvode. Imamo i pet udruženja, a to su „Đerđef“ i Aktiv „Asr“ iz Bugojna, Udruženje „Prensa“ Prusac iz Donjeg Vakufa, Udruženje „Nur“ iz Gornjeg Vakufa i organska proizvodnja „Herceg“. Ovaj bazar ima veliki znaćačj za žene, kojima je ovom prilikom pružena mogućnost da ostvare određene prihode za svoje porodice, i što je najvažnije – htjeli smo da ukažemo na važnost žena, kako u porodici, tako lokalnoj zajednici. I ovaj bazar je pokazao da su naše žene veoma vrijedne, i da bi im se u budućnosti trebala posvetiti veća pažnja“.

Među brojnim posjetiocima Zimskog bazara bio je načelnik Bugojna Hasan Ajkunić, koji je za manifestaciju kazao da predstavlja najljepši poklon gradu, pred nastupajuće novogodišnje praznike.

-Prvo želim da se zahvalim Općinskoj organizaciji SDA Bugojno na ovom lijepom poklonu. Ovaj bazar treba da bude tradicija, i ja vjerujem da će biti tako. Jer, kućna radinost je vrlo važna za nas sve. Kroz kućnu radinost čuvamo naš historijat, ono što se nekad radilo. Jedno veliko hvala svima onima koji su došli da prezentuju svoje proizvode. A svojim Bugojankama i Bugojankama želim posebno da čestitam Novu godinu 2018., sa željom da im bude ljepša i bolja od 2017.Neka ih zdravlje i sreća prate u životu, i pozivam ih da svi došemo u nedjelju navečer , sa zajedno dočekamo Novu godinu ovdje na našem trgu.Tako ćemo poslati lijepu poruku za budućnost, da 2018. Bude ljepša od 2017.“

Učesnice Zimskog bazara smatraju da bi se ovakve manifestacije za žene trebale organizovati i u narednom periodu. Evo šta su rekle neke od njih:

Aida Bajrić (Bugojno): „Drago mi je što imamo ovaj bazar, što je ovo upriličeno.Nadamo se da će biti još ovakvih bazara. Izložila sam svoje ručne radove, heklanje, pletenje“.

Lamija Keso (Gornji Vakuf): „Došla sam ovdje ispred Asocijacije žena „Nur“. Sviđa mi se ova ideja o organizovanju ovog bazara, i nadam se da će se nastaviti i ubuduće.Zasad je vrlo lijepo, družimo se, i imam priliku da vidim sve te kreativne radove. Ja se bavim dekupažom već dvije godine, i donijela sam neke svoje proizvode“.

Amra Kehić Dervišić (Bugojno):“ Ovdje smo ispred Aktiva žena „Asr i hedija“, i mi se bavimo humanitarnim radom. Ovo za nas znači puno, jer mi ovim sredstvima pomažemo one koji su u potrebi, samohrane majke, jetime. Sav naš prihod ide u te svrhe“.

Safeta Ganić (Bugojno): „Bazar je druženje, spoj ugodnog i korisnog. Danas predstavljam lijek za pluća u medu koji se pravi sa mladim borovim vrhovima, imam razne čajeve, pravi med, čarape, polovere, sirće, sokove, i raznih drugih ručnih radova“.

Saliha Atić (Donji Vakuf): „Ja sam predsjednica Udruženja „Prensa“ Prusac. Naše udruženje postoji već šest godina. Ovaj bazar je prilika da predstavimo naše radove, da naše članice zarade za svoj budžet. Imamo ovdje tkanje, pletenje, vez…Sve ovo su radovi naših članica“.

Emina Bambur (Bugojno): „Ovdje sam da podržim žene i njihovu aktivnost. Izlažem svoje ručne radove.Ovdje sam donijela i zimnicu koju proizvodim na svom imanju. Znači, organska je proizvodnja, bez nikakve hemije i pesticida. Zadovoljna sam sa ovim što je danas postignuto“.

Zimski bazar je, kako se čulo, samo jedna od aktivnosti koju je u proteklom periodu uspješno realizovala Općinska organizacija SDA Bugojno.