OO SDA BUGOJNO: Saopćenje u povodu obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

11. jula 2017. godine u Bugojnu će biti organizovan program posvećen obilježavanju Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Program počinje ujutro u 8,00 sati na glavnom trgu kada će svi građani Bugojna, koji to budu željeli, čitati imena i prezimena poginulih Srebreničana i trajat će dok se ne pročitaju 8372 imena. Na ovaj način će se odati počast nevinim žrtvama. Popis građana koji budu čitali predat će se Majkama Srebrenice u znak podrške njihovoj borbi u traženju pravde.

Građani će moći pogledati i izložbu fotografija i likovnih radova koju će prirediti umjetnici Adina Kero i Husein Šljivo. U 12,00 uz zvuke Srebreničkog inferna glumci Teatra Fedra izvest će prigodan recital. U toku dana građanima Bugojna bit će upriličena podjela “Cvijeta Srebrenice” koje su isheklale članice Asocijacije žena SDA.

Organizator ovog programa je SDA uz tehničku podršku Edina Ćatića Bate i saradnju svih građana koji žele da se pridruže i daju svoj doprinos. Ovom prilikom SDA želi da se ogradi od bilo kakvih političkih konotacija i zloupotreba ovog dana te poziva sve građane, bez obzira na političko ili bilo koje drugo opredjeljenje, da budu dio ovog programa.

Srebrenička tragedija je tragedija svih nas koji volimo ovu zemlju i niko ne smije da je zloupotrebljava.

Zato molimo sve građane da se ponosno uzdignu iznad dnevne politike i uzdrže od svih neumjesnih komentara vezanih za ovaj događaj. 11. jula moramo zaboraviti na bilo kakve podjele i nesuglasice te svi zajedno odati počast nevinim žrtvama i snažno dignuti svoj glas protiv genocida da se nikad više nikome ne dogodi.

S poštovanjem!

OO SDA BUGOJNO