OO SDA BUGOJNO: Saopćenje za javnost

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

OO SDA BUGOJNO: Saopćenje za javnost

U povodu aktuelnih dešavanja u bugojanskom preduzeću “Binas” te brojnih neargumentovnih i neistinitih informacija koje se prezentiraju javnosti u posljednje vrijeme, a u kojima se pominje i SDA Bugojno, želimo javnost upoznati sa sljedećim činjenicama:

OO SDA Bugojno je u dosadašnjem radu, putem svojih predstavnika, u više navrata učestvovala u aktivnostima da se pomogne preduzeću namjenske industrije “Binas” d.d., a čiji radnici su, kao i cijelo preduzeće, bili u izuzetno teškoj situaciji. Uspjeli smo obezbijediti kreditna sredstva putem Vlade FBIH, s namjerom da se pokrene proizvodnja i zaposli veći broj radnika. Naša opredjeljenost da pomognemo “Binasu” je bila i jeste izraz naše želje da potaknemo i podržimo rad preduzeća koje smatramo okosnicom privrednog oporavka naše općine.

Svi smo bili svjedoci katastrofalnog poslovanja “Binasa” u prethodnom periodu, jer su u odnosu na ostala preduzeća namjenske industrije, bili među najlošijima i nisu bili proporcionalno praćeni uloženim sredstvima Vlade FBIH. Na ovaj problem je ukazivao i aktuelni Ministar Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije kao i Vlada FBiH, tumačeći zaostajanje u razvoju prvenstveno kroz nedomaćinsko ponašanje aktuelnog direktora.

Iz tog razloga, upućena je vanredna kontrola iz Direkcije namjenske industrije koja je evidentirala brojne nezakonitosti u poslovanju te ukazala na problem nepotizma i problem neisplaćivanja doprinosa na platu uposlenicima.

Zato smo posebno iznenađeni komentarima, optužbama i neistinama koje su iznesene od strane direktora Adema Huskića i izvršnog direktora za proizvodnju Seada Burnića u političkom magazinu “Mreža” FTV-a, a na račun OO SDA Bugojno. Jasno nam je da postoji potreba da se za nezakonite radnje nađe opravdanje i krivica prebaci na nekog drugog. Međutim, potpuno je jasno da to ni u kom slučaju ne može biti OO SDA Bugojno, nego osoba koja stoji iza svih tih radnji, a to je aktuelni direktor.

Iz izjava koje smo mogli čuti u političkom magazinu “Mreža”, veoma jasno se i vidi dokle seže kršenje zakonitosti i nepotizam u “Binasu”. OO SDA Bugojno naglašava da nikada neće štititi niti jednog direktora koji, umjesto da odgovorno vodi firmu, poštuje zakone i da plaća doprinose radnicima uz plaću,  troši državni novac na netransparentan način, na sumnjive ugovore, mimo zakonom predviđenih procedura.

Zato najoštrije osuđujemo sve nelegalne radnje u “Binasu”, a koje su izazvale opravdan bijes javnosti. Ističemo da “Binas” d.d. Bugojno nije privatna firma i zato se mora posebno voditi računa o transparentnosti utroška sredstava i poštovanju zakonitosti.

OO SDA Bugojno će se sada, ali i ubuduće, boriti protiv svakog oblika korupcije i kršenja zakonitosti, bez obzira o kome se radi, a pogotovo kada je riječ o zaštiti državne imovine, zaštiti radnika i njihovih prava.

 

 

 OPĆINSKA ORGANIZACIJA

STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE BUGOJNO