Općina Bugojno nije zainteresirana za Regionalnu deponiju “Gračanica”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Povodom nastavka realizacije projekta izgradnje Regionalne sanitarne deponije na području Rudnika uglja“Gračanica“ u Gornjem Vakufu-Uskoplju, i najavljene javne rasprave u Gornjem Vakufu–Uskoplju, o Studiji o utjecaju na okoliš planirane izgradnje Regionalne sanitarne deponije, reagirao je načelnik našeg grada, Hasan Ajkunić.

 

-Regionalna deponija čija je izgradnja planirana unutar eksploatiranog dijela kopa Rudnika uglja “Gračanica“ donijela bi brojne probleme, ne samo stanovnicima Bugojna već i okolnih mjesta, posebno nizvodno uz rijeku Vrbas. Štitimo interese lokalne zajednice, a ovaj projekt nije dobar ni za stanovnike Gornjeg Vakufa-Uskoplja. 2007. godine, kada se krenulo niko nije bio protiv izgradnje sanitarne deponije, ali se nije znala lokacija. Kada je došlo do odabira lokacije, nije nam bilo jasno, zbog čega u blizini Vrbasa, uz glavni vodovod, a tu je i jezero Zanesovići.

Općinsko vijeće Bugojno nikada nije dalo podršku ovom projektu, a izgradnji regionalne deponije na području Rudnika uglja Gračanica protive se mnogi, tako da su na adresu realizatora projekta protestna pisma već uputili: MZ Gračanica, nezadovoljni mještana Pajić Polja, Humca, Dražev Doca, Odžaka, Bunte kao i Opština Laktaši i Grad Banja Luka. Protestno pismo na mnoge adrese upućeno je i iz Bugojna. Inače, Općinsko vijeće Bugojno nikad nije podržalo ovaj projekt, a razgovarao sam i s nadležnom ministricom okoliša prije 15 dana, vjerujte ne može me neko ubijediti da to može biti dobro i korisno za ove dvije lokalne zajednice. Upitno je ko stoji iza toga. Nemojte da nas tjerate tamo gdje nam nije mjesto, mi smo danas, hvala Bogu, krenuli u razvoj poljoprivrede.

S ovom deponijom vjerovatno moglo bi doći do uništenja kompletnog poljoprivrednog resursa, jer znate da u području negdje čak kilometar i više, nećemo moći saditi jagodičasto voće, iako ga budemo imali ono neće biti kvalitetno, jer će biti zaraženo, tako da je upitno čime će se stanovnici ugroženih područja u budućnosti baviti. Mnogo je dokaza koji govore da na planiranoj lokaciji sanitarna deponija ne može biti, a radi se na tome da ovo bude regionalna deponija, ne samo ova tri grada, već regionalna deponija tri kantona. Stojim kod toga i ovom prilikom,  pozivam sve one koji rade na realizaciji projekta da nas potpuno izbace iz svi dokumenata gdje se navodi Općina Bugojno, jer Općina Bugojno nije zainteresirana za ovu regionalnu deponiju – rekao je načelnik Hasan Ajkunić.

Načelnik Ajkunić, smatra da bi izgradnja deponije ugrozila zdravlje ljudi kao i biljni i životinjski svijet, što je veliki razlog da se kaže „NE“ regionalnoj deponiji na planiranoj lokaciji na granici Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Bugojna, tačnije na području Rudnika uglja „Gračanica“.