Općina Donji Vakuf planira u 2016. zaposliti više od dvjesta novih radnika

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Efekti višegodišnjih aktivnosti općinskih vlasti, koje su provođene s ciljem realizacije brojnih infrastrukturnih projekata, i stvaranje ambijenta za dolazak značajnijih investicija u Donji Vakuf, došli su do izražaja tek u 2015.

 

Načelnik toga grada Huso Sušić ističe kako je u prošloj godini otvoreno oko stotinu radnih mjesta, te da se u ovoj godini planira uposliti više od dvjesta novih radnika.

-Neki od njih će biti zaposleni u trgovačkim centrima i drugim objektima, koji bi se trebali otvoriti u idućim mjesecima. U martu je najavljeno otvorenje PC „Robot“, a nešto kasnije i modernog autoservisa, kazao je Sušić.

Posebno izdvaja projekt izgradnje Gradske sportske dvorane, koja će biti u funkciji do jeseni, te izgradnju zaobilaznice kroz Donji Vakuf, koja bi trebala startati u 2016.

-Radi se o projektu čija se finansijska vrijednost kreće od 10 do 12 miliona KM. Sastoji se od izgradnje dva objekta, odnosno  dva mosta i 3,5 km prilaznih puteva. Realizacijom projekta, izbjeći ćemo sadašnju saobraćajnu gužvu u centru grada, u kojem će se ubuduće moći održavati različite manifestacije, što je dosad bilo nemoguće, naglašava načelnik Donjeg Vakufa.

Nema zaustavljanja, dodaje, ni kada su u pitanju projekti proizvodnje malina i plasteničke proizvodnje, koja je u ekspanziji.

Pod malinama je trenutno više od hiljadu duluma zemljišta, a značajna površina bit će zasijana ovom poljoprivrednom kulturom i u 2016.

-Putem firme ESOF, koja već raspolaže s oko 40 hiljada kvadratnih metara plasteničke proizvodnje, i drugih zainteresiranih investitora, planiramo povećati hladnjačke kapacitete. Kroz dalje širenje plastenika u našoj općini, i Kopčićkom polju u dijelu Bugojna, stvorit ćemo uslove za upošljavanje dodatnog broja radnika, istakao je.

Sušić kaže da je proizvodnja malina u 2015. u općinu Donji Vakuf donijela prihod od 4,5-5 miliona KM, te da je ova činjenica „obradovala trgovce i vratila osmjeh na lica Donjovakufljana, koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom“.