Općina Gornji Vakuf-Uskoplje u projektu uređenja centra grada

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Vijećnici Gornjeg Vakufa-Uskoplja danas su jednoglasno usvojili Odluku o privremenom finansiranju općine od 1. januara do 31. marta 2016. godine, u iznosu od 901.823 KM.

Također, većinom glasova vijećnici su podržali odluku kojom će se ova općina zadužiti za dva miliona eura kod Evropske investicijske banke (EIB), s ciljem realizacije projekta uređenja centra grada.

-Prema projektnoj dokumentaciji, realizacija cijelog projekta koštat će 6.800.000 KM. Preostali dio novca, koji bude potreban, obezbijedit ćemo kroz općinski budžet, grantove Federacije BiH i SBK-a, kaže načelnik Sead Čaušević.

Radi se, ističe, o dugo očekivanom projektu, kojim je predviđena rekonstrukcija centralne gradske ulice, i svih sporednih saobraćajnica.

-U planu je kompletna rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, javne rasvjete i saobraćajne infrastrukture, naglasio je Čaušević.

Po njegovim riječima, uređenje centra grada je generacijski projekt na koji se čekalo godinama a otplata kredita, koji će biti podignut za tu namjenu, Općina je u stanju otplaćivati bez problema.

U formi Nacrta, na sjednici je usvojen Program rada OV-a Gornji Vakuf-Uskoplje za 2016. godinu, Informacija o stanju zaštite i spašavanja na teritoriji ove općine, kao i Informacija o stanju putne infrastrukture u 2015. godini.

Također, usvojene su i neke informacije koje su po prvi put uvrštene u dnevni red sjednice Općinskog vijeća – Informacija o javnim nabavkama, Informacija o realizaciji zaključaka i inicijativa OV-a i Informacija o stanju u predškolskom i osnovnom obrazovanju na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje.