Općinska izborna komisija Bugojno počela sa pripremama za izbore

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Općinska izborna komisija Bugojno počela je s pripremama za predstojeće izbore. Na lokalnim izborima očekuju nas i neke novine u odnosu na prethodne izbore.

U skladu s već pripremljenim planom Općinska izborna komisija počela se s aktivnostima u vezi s oktobarskim izborima.
-Prema tom planu prva aktivnost je izlaganje izvoda iz privremenih biračkih spiskova na redovnim biračkim mjestima. Birački spiskovi su izloženi od 4. juna do 4. jula, a svi birači mogu izvršiti uvid u biračke spiskove, provjeriti ima li nekih grešaka u podacima, izvršiti promjene podataka kod nadležnih organa. Raseljena lica se mogu obratiti u Centar za biračke spiskove u zgradi Općine Bugojno za odredjivanje svoje biračke opcije. Naredna aktivnost OIK-a je odredjivanje biračkih mjesta i objavljivanje putem medija. Imenovanje biračkih odbora treba biti završeno do 2. septembra, a do tada treba završiti i plan obuke biračkih odbora. Kada su u pitanju birački odbori, CIK BiH je za prošle izbore donijela veliki broj rješenja o kažnjavanju biračkih odbora zbog neregularnosti za vrijeme glasanja i prebrojavanja glasova. Ove godine radit će se na poboljšanju edukacije, posebno predsjednika koji su najodgovorniji u biračkim odborima – istakla je Sabiha Crnica, predsjednica OIK-a Bugojno.
Materijal za izbore, osjetljivi i neosjetljiv se distribuira po uobičajenoj proceduri, a novine se odnose na prebrojavanje glasova.
-Što se tiče izmjena Izbornog zakona one se odnose na ponovno brojanje. Ako se utvrde odredjene neregularnosti, ponovno brojanje organizuje OIK, a na osnovu zahtjev koji se upućuje i zaključka koji dostavlja Centralna izborna komisija. Pored toga, od ove godinu, Centralnoj izbornoj komisiji obavezni smo dostaviti rezultate s biračkih mjesta do 21:00 sat za načelnika, a za općinsko vijeće do 23:00 sata. Birači koji su vezani za dom uslijed bolesti, starosti, invaliditeta moći će glasati uz pomoć mobilnog tima, a od Centra za socijalni rad i drugih nadležnih organa tražit će da se dostave spiskovi takvih lica i to s pratećom medicinskom dokumentacijom, te pisanom izjavom lica da žele da glasaju u svom domu. Finansijskim planom OIK predvidjeno je da će biti potrebno 75 000 KM, a u Budžetu Općine Bugojno predvidjeno je 30 000 KM. Ta sredstva su nedovoljna, s obzirom na to da su samo birački odbori na prošlim izborima utrošili 33 000 KM. Po Izbornom zakonu, Općinsko vijeće i načelnik obavezni su u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora obezbijediti sredstva za izbore. Imamo obećanja da ćemo imate materijalnu i tehničku pomoć Općine, svjesni smo teške situacije u cijelom okruženju i nadamo se da će sve proteći kako treba – istakla je Sabiha Crnica, predsjednica OIK-a Bugojno.
Predsjednica Općinske izborne komisije apelovala je na gradjane da provjere svoje dokumente jer će glasanje biti moguće jedino s važećim dokumentom.