Općinske stipendije dobilo 317 studenata javnih i 36 privatnih fakulteta

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Kristalnoj sali upriličena je svečana podjela ugovora dobitnicima općinskih stipendija za akademsku 2016./17.godinu.

Općina Bugojno obezbijedila je stipendije za 317 redovnih studenata koji ispunjavaju uslove konkursa. Stipendije za pet mjeseci dobit će, kako je na svečanosti rečeno, još 36 studenata koji studiraju na nekom od privatnih fakulteta, a koji su aplicirali na konkurs.

Iako je prvobitno bilo predviđeno da općinske stipendije dobije 250 studenata, na inicijativu kluba vijećnika SDA ,a koju su prihvatili i ostali vijećnici, na jednoj od sjednica Općinskog vijeća Bugojno odlučeno je da stipendije za akademsku 2016./17. godinu dobije 317 studenata koji ispunjavaju uslove.

Na svečanoj dodjeli ugovora, načelnik Hasan Ajkunić obavijestio je prisutne da će i 36 studenata koji studiraju na privatnim fakultetima dobiti stipendije za pet mjeseci, te ih pozvao da što prije potpišu ugovore. Najavio je da će svim dobitnicima biti isplaćene dvije tranše stipendija do kraja ove godine.

-Već postoji inicijativa da naredne godine Općina Bugojno umjesto dosadašnjih 250, broj stipendija poveća na 300, kao i da se u Pravilnik o kriterijima dodjele stipendija unesu neke pozitivne izmjene koje će ići u korist studenata. U odnosu na broj stanovnika, jedna smo od vodećih općina po broju studenata i nastojat ćemo da Bugojno dobije jedan od javnih fakulteta- rekao je načelni općine Hasan Ajkunić .

Kako je istaknuto, općinskim, kantonalnim i iz drugih fondova trenutno se stipendira 468 studenata s područja općine Bugojno.

Čestitke studentima uputili su pomoćnik načelnika Sejad Karahodžić, zastupnik u Skupštini SBK-a Amir Šečibović, predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću dr.Nedžad Jusić, predsjedvajući i zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Bugojno Igor Vrljić i Salih Gurbeta.

Iznos mjesečne stipendije je 100 KM.