Organizovan Prvi memorijalni pohod i otkrivena spomen ploča u čast bugojanskog planinara Neama Ždralovića-Plenka

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Planinarsko društvo “Kalin” Bugojno organizovalo je Prvi memorijalni pohod i otvaranje spomen česme u čast bugojanskog planinara Neama Ždralovića- Plenka. Učešće su uzeli planinari iz Bugojna, Donjeg Vakufa, Travnika, Novog Travnika, Viteza i Turbeta. Nakon pohoda je uz prisustvo brojnih gostiju, majka rahmetli Plenka otkrila spomen česmu.

Neam Ždralović-Plenak rođen je 1970 godine u Bugojnu. Po završetku rata bio je uključen u rad sportskih klubova i udruženja, a kao veliki ljubitelj planina i prirode bio je dugogodišnji aktivni član u Planinarskom društvu Koprivnica i Planinarskom društvu Kalin sve do 14. marta 2016. godine kada je nakon kraće bolesti preminuo.

Prošle godine, Planinarsko društvo “Kalin” pokrenulo je inicijativu za izgradnju česme u spomen našeg rahmetli planinara. Inicijativu su podržali naši sugrađani Admir Hadžiabdić-Mileća, Senad Avazovic, Udruženje RVI Bugojno i načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić kazao je Frano Gavrić predsjednik UO Planinarskog društva “Kalin.” 

Vidno potresena majka preminulog Neama, na emotivan način zahvalila se svima koji su organizovali pohod i izgradnju česme u spomen njenog sina.

Otvorenju česme prisustvovao je i načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić.

Prijateljstvo i lakoća sa kojom je Neam sklapao poznanstva, održavao i osnažio ona stara, dugo će pamtiti planinari i simpatizeri planinarskih druženja u godinama koje su iza njih.