Organizovana akciji čišćenja i uređenja spomen obilježja u Vrbanji

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Članovi Asocijacije mladih OO SDA Bugojno i ove godine su organizovali akciju čišćenja i uređenja prostora kod spomen obilježja šehidima u Vrbanji.

Akcija je upriličena jučer a lijepo vrijeme omogućilo je uspješnu realizaciju svih planiranih aktivnosti. Ovim, ali i drugim aktivnostima Asocijacija mladih SDA daje doprinos organizaciji manifestacije „Šehidima dova, živima opomena- Vrbanja 2019.“, kojom će biti obilježavana 26. godišnjica stradanja nevinih Bošnjaka Vrbanje, Crniča i Vrpeći u julu 1993.godine.

Admir Ždralović, potpredsjednik Asocijacije mladih OO SDA Bugojno, ovom prilikom je istakao kako je juli mjesce kolektivnog sjećanja Bošnjaka na zločine koji su nad njima počinjeni tokom posljednje agresije na našu zemlju, te naglasio da na ovaj način članovi Asocijacije mladih bugojanske SDA žele dati svoj doprinos kulturi sjećanja kako se nigdje i nikom nešto slično ne bi desilo.

Akciji čišćenja i uređenja spomen obilježja u Vrbanji prisustvovali su predsjednici Skupštine i Udruženja „ Porodice stradalih Vrbanja 1993.“ Salih Gurbeta i Mirsad Teskeredžić.

Kako je istakao Gurbeta veoma bitno je da se mladi ljudi interesuju o događajima iz prethodnog rata i svojim aktivnostima doprinose da se nešto slično ne bi desilo ponovo. Ovom prilikom predsjednik Uduženja Teskeredžić prezentirao je program manifestacije i pozvao građane Bugojna i susjednih općina da se aktivno uključe u sve planirane saržaje , te da svojim prisutvom posebno uveličaju završnicu manifestacije „Šehidima dova, živima opomena -Vrbanja 2019.“, koja će biti održana u nedjelju, 28.jula.