Osnovano Udruženje “Bugojanska malina”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Kristalnoj sali Općine Bugojno održan je sastanak bugojanskih proizvođača malina na kojem je osnovano Udruženje jagodičastog i bobičastog voća “Bugojanska malina”. Cilj njegovog osnivanja ali i budućeg djelovanja je da u saradnji sa ostalim sličnim udruženjima u kantonu i Federaciji, rade na iznalaženju rješenja za mnogobrojne probleme sa kojima se ovaj sektor susreće.

Sektor malinarstva obuhvata najveći broj poljoprivrednih proizvođača na području BIH, veliki broj njih egzistira i u Bugojnu , koji se zajedno sa ostalim malinarima u državi u posljednje vrijeme suočavaju s brojnim problemima, prvestveno kada je u pitanju otkupna cijena maline i njen plasman na tržištu. Zbog toga ali i nezadovoljni radom dosadašnjeg udruženja koje je trebalo štititi njihove interese, bugojanski malinari su formirali Inicijativni odbor za osnivanje novog udruženja pod nazivom “Bugojanska malina”, osnovanog proteklog petka u prepunoj Kristalnoj sali općine Bugojno. Uvodni govor na sastanku je održao predsjednik udruženja “Travnička malina” Edin Mameledžija koji je prisutnima ulio povjerenje otkrivši detalje sastanka sa ministarom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem gdje je dogovoreno da od ove sedmice, proizvodna cijena maline bude iznad 2 KM jer koordinacioni tim ulaže sav napor da se to ostvari, jer kako kaže , akontativna cijena od 1 KM je anulirana i ne postoji.

Nakon izlaganja Edina Mameledžije pristupilo se osnivanju tijela udruženja “Bugojanska malina”: izabrani su članovi Upravnog i Nadzornog odbora, predsjednik Skupštine Ajdin Kero te predsjednik UO u ujedno predsjednik samog Udruženja, Samir Mašić. Statut je jednoglasno izglasan i usvojen. Izglasana je i članarina od 50 KM na nivou godine koju je moguće platiti u dvije rate ili više.Kako se čulo na sastanku, Udruženje počinje sa radom intenzivno, berba maline je blizu  i kako ističu, treba se izboriti za njenu sto bolju cijenu i plasman na tržištu.