Otkrivene ubice starice u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Policijski službenici MUP-a Srednjobosanskog kantona (SBK) otkrili su izvršioce krivičnog djela razbojništva u Gornjem Vakufu-Uskoplju, koje je za posljedicu imalo smrt starice Almase Bilkić (70) iz gornjovakufskog naselja Gornja Mahala.

 

Ovo teško krivično djelo prijavljeno je policiji 13.03.2017. godine i, nakon što je izvršen uviđaj na licu mjesta, preduzete su brojne istražne radnje na otkrivanju izvršilaca. Tako je saslušano preko 50 osoba kao potencijalnih svjedoka, nad 32 osobe provedena je kriminalistička obrada, a 17 osoba je poligrafski ispitano. Izvršeni su i pretresi stanova, te naložena biološka, daktiloskopska i mehanička vještačenja.

Sve navedeno dovelo je do lišavanja slobode osobe inicijala N.S. (22) iz Viteza, koji je ispitan u svojstvu osumnjičenog i koji je u prisustvu branioca u potpunosti priznao izvršenje navedenog krivičnog djela. Prema tom priznanju, N.S. je zajedno sa osobama Z.S. (25) i A.I. (21) iz Zenice, nakon dvomjesečne pripreme i izviđanja, 11.03.2017. godine u noćnim satima došao do kuće A.B.

Provalili su ulazna vrata, a nakon toga savladali staricu i ljepljivom trakom joj vezali ruke i noge. Usta su joj prekrili kako bi je spriječili da pozove pomoć, nakon čega su izvršili premetačinu kuće. Tom prilikom, ukrali su torbicu u kojoj su pronašli novac u raznim valutama u ukupnoj vrijednosti od oko 4.000 KM. Također, ukrali su određenu količinu zlatnog nakita, koji su prodali za iznos od oko 700 KM. Nakon što su ukrali novac i zlato, udaljili su se u pravcu Viteza i Zenice.

Obzirom da je policija pokrenula opsežnu istragu, te da su se bojali otkrivanja, odlučili su pobjeći izvan granica Bosne i Hercegovine. Tako su se vozilom Opel Corsa, sa kojim su se dovezli i na mjesto izvršenja krivičnog djela, sva tri izvršioca zaputili u Holandiju. Međutim, N.S. se odlučio vratiti u BiH, te je danas u ranim jutarnjim satima lišen slobode.

Sa ovom trojkom pobjegao je i H.R. (47) iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, koji se sumnjiči da je zajedno sa svojom suprugom E.R. (39) pomagao izvršiocima. Njihova pomoć ogledala se u davanju potrebnih informacija o starici, posebno vezanih za činjenicu da je bila korisnik inostrane penzije i da ima novac kod sebe. Navedene informacije pomagači su imali s obzirom da je ubijena bila tetka E.R.

Radeći na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela, došlo se do saznanja da se ova grupa može dovesti sa još jednim razbojništvom izvršenim na području Viteza tokom 2016.godine, kao i da su planirali izvršiti još neka razbojništva na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Viteza.

Istraga u povodu ovog krivičnog djela pokazala je punu posvećenost policijskih službenika u otkrivanju izvršilaca krivičnih djela, a to najbolje ilustruje i podatak da u posljednjih 14 godina na području SBK-a nijedno krivično djelo ubistva nije ostalo nerasvijetljeno, saopćeno je iz MUP-a SBK-a.