Otkriveno spomen obilježje Armije RBiH na Jarčišću

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Tačno na 25-tu godišnjicu oslobađanja platoa Jarčišća na Stožeru od strane Izviđačko-diverzantskog voda 707. Slavne brdske brigade na ovom lokalitetu, sa kojeg su krenule oslobodilačke akcije bh Armije prema Kupresu, otkriveno je spomen obilježje.

Uz borce IDV voda707.slavne brdske brigade svečanosti otkrivanje spomen obilježja prisustvovali su oficiri bugojanskih ratnih jedinica, gl.imam Medžlisa IZ Bugojno Kemal ef. Tokmić, načelnik Općine Hasan Ajkunić i drugi gosti.

Nakon intoniranja himne i učenja fatihe za poginule i nakon rata preminule učesnike bitke na Jarčišću, kao i fatihe pred dušu prvog predsjednika Predsjedništva BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH rehmetli Alije Izetbegovića i svih bosanskih šehida prisutnima se obratio učesnik bitke i inicijator postavljanja spomen obilježja Vahid Čehaja, obrazloživši pripreme i sam tok akcije za koju se pokazalo da je bila ključna u kasnijem oslobađanju Kupresa 03.novembra 1994.godine.

Po obraćanju Čehaje dovu je proučio gl.imam bugojanskog medžlisa IZ Kemal ef.Tokmić.

Spomen obilježje su su otvorili Hana Maroš, unuka ušesnika bitke Esada Maroša, Vahid Čehaja, gl. imam Kemal ef Tokmić, načelnik Općine Hasan Ajkunić i oficiri bugojanskih ratnih jedinica Armije RBiH.

Nakon otvaranja spomen obilježja druženje je nastavljeno uz vojnički grah i evocirenje uspomena na ratni put većine boraca od bugojanskog ratišta 92-ge do oslobodilačkih akcija u Bosanskoj Krajini 95-te godine.