Otvorena džamija u Kopčiću

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U bugojanskoj mjesnoj zajednici i džematu Kopčić svečano je u prisustvu velikog broja vjernika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine otvorena džamija.

Ovaj vjerski objekt za otvorenje bio je spreman još1990. godine, ali je dvije godine kasnije tokom agresije na našu zemlju, porušen. Ponovna izgradnja džamije u Kopčiću počela je 1997. odnosno 1998. godine i finansirana je najvećim dijelom sredstvima mještana.

Prisutne je na početku svečanosti u Kopčiću poselamio mjesni imam Hafez ef Šošić , dok je o osnovnim karakteristikama i istorijatu izgradnje džamije u Kopčiću prisutnima govorio predsjednik Građevinskog odbora i predsjednik M.Z. Kopčić Edib Mehić. Predsjednik MIZ Bugojno prof. Haris Mujić,džamiju u ovom naselju nazvao je prelijepim objektom. U svom je obraćanju naglasio važnost Kopčića i njegovih mještana u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Zahvalnost i priznanje za realizirani projekat izgradnje džamije u Kopčiću Građevinskom i džematskom odboru te stanovniciam ovog naselja izrazio je načelnik Bugojna prof. Hasan Ajkunić. Svečanost otvaranja džamije u Kopčiću svojim je dolaskom uveličao i premijer SBK Tahir Lendo. Uputio je apel da se pamte ljudi koji rade i grade, jer se na taj način kvalitetno gradi i zajednica. U svakom mjestu gdje postoji džamija , jaka je zajednica, jak je džemat, jaka islamska zajednica i društveno politička zajednica u cjelini, poručio je premijer Lendo.

O važnosti izgradnje džamije i mekteba u tradiciji muslimana govorio je glavni imam MIZ Bugojno Vehid ef Arnaut. Kada pravimo džamije, mi se njima ponosimo, hvalimo, brižno održavamo, čistimo i mirišemo. Pa, kad u njih i ne ulazimo one su naša dika i zjenica u koju se ne dira- naglasio je ef Arnaut.

Muftija travnički dr. Ahmed ef Adilović je s mnogo respekta govorio o vrijednim mještanima Kopčića, koji su dva puta pravili džamiju i tako pokazali svoju opredijeljnost zajednici. Po njegovim riječima iako po brojnosti mali džemat, svojom složnošću su odličan primjer drugima, koji se trebaju ugledati na njih.

Izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH mr. Husein ef Kavazovića na svečanosti u Kopčiću bio je muftija mostarski mr. Salem ef Dedović. U svom je obračanju apelovao na korištenje svih postojećih resursa, koji su mu na raspolaganju kako bi se na taj način jačala zajednica.

Ključeve džamije izaslaniku reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef Kavazovića, mr. Salem ef Dedoviću, muftiji mostarskom, predao je predsjednik Građevinskog odbora i predsjednik MZ Kopčić Edib Mehić.

Džamiju su otvorili hadži Salih Ćosić, koji je uvakufio zemljište za izgradnju džamije i Jusuf ef Mehić, nekadašnji imam u Kopčiću, danas penzionisani imam i jedan od pokretača inicijative za izgradnju džamije u džematu Kopčić. Proteklih dana u povodu ostvaranja džamije u Kopčiću je realiziran veoma bogat četverodnevni vjerski program. Otvorena je i šehidska česma smještena u avliji džamije u čijoj neposrednoj blizini se nalaze i ostaci munare od džamije, koja je srušena 1992. godine od strane srpsko- crnogorskog agresora.