Otvorena izložba „Beskonačnost kruga“ Antonija Džolana

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U sklopu programa Hrvatsko proljeće Središnje Bosne sinoć je u Hrvatskom domu u Bugojnu otvorena izložba slika Antonija Džolana.

„Beskonačnost kruga“ naziv je izložbe slika Antonija Džolana, akademskog slikara i kipara čije su umjetnička djela imali priliku vidjeti poklonici umjetnosti ne samo u BiH, nego i van njenih granica. Džolan je dobitnik nagrade Rektorata Sveučilišta u Mostaru i Nagrade za najbolju scenografiju na 39.Teatarskom festivalu BiH Fedra u Bugojnu. Autor je i loga ovog festivala i član Organizacionog odbora. Član je i Udruženja likovnih umjetnika Skopaljske doline, te predsjednik Matice hrvatske Bugojnu.

O umjetniku Antoniju Džolanu i njegovom stvaralaštvu prof.Nedžad Milanović je, izmedju ostalog, napisao: „ Igra se Toni krugovima želeći nam, možda, ukazati na to da je i sam život jedan krug, koji počinje rodjenjem, a završava (bez)konačnošću. Obavezan, pravilan krug, ali beskrajan, jer samo je individualno ljudski život prolazan, ali je u biti vječan u stalnom i neprekidnom radjanju. On slavi život, razigrava se, jer umjetnost smatra velikom srećom i igrom“.

Govoreći o slikama iz opusa „Beskonačnost kruga „ Antonio Džolan je istakao da se sastoji od tri ciklusa, naglasivši da treći ciklus „Planete“ nije završen.

-Umjetnik daje svoje vidjenje svijeta, a promatrač je tu da ga nadogradi, jer umjetnost i jeste interakcija umjetnika i publike – rekao je Džolan.

Izložbu je otvorenom proglasio predsjednik OO Mladeži HDZ BiH Bugojno Ivan Antunović. Izložba slika Antonija Džolana samo je jedan u nizu kulturnih dogadjaja koji, u sklopu Hrvatskog proljeća Središnje Bosne, već treću godinu ŽO Mladeži HDZ BiH Središnje Bosne realizuje u gradovima SBK-a , u Žepču, a od ove godine i u Tomislavgradu.