Otvorena izložba fotografija “Sarajevo/Istanbul-Biseri osmanske arhitekture”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U prostorijama Medžlisa IZ Bugojno protekle sedmice upriličena je izložba fotografija pod nazivom “Sarajevo/Istanbul- Biseri osmanske arhitekture.” Izložbu je organizovalo Udruženje za promociju islamske umjetnosti “Monolit”, a autori fotografija bili su Kenan Šurković i Elvira Bojadžić.

Radi se o izložbi koja je dio projekta pod nazivom “Promocija osmanskog naslijeđa Bosne i Turske”, a koji je podržan od strane Vlade Republike Turske. Kenan Šurković i Elvira Bojadžić prikazali su 12 džamija iz Sarajeva i 12 džamija iz Istanbula kao najupečatljivijih bisera osmanske arhitekture.

Najljepši primjeri klasične osmanske arhitekture mogu se pronaći u Istanbulu dok je balkanska prijestolnica tih spomenika upravo Sarajevo. To je ujedno bio i povod da se napravi izložba koja predstavlja svu ljepotu džamija ova dva grada, kazao je Kenan Šurković, predsjednik Udruženja za promociju islamske umjetnosti “Monolit.”

Izložba je dio većeg projekta koji ima za cilj promociju osmanskog kulturnog naslijeđa BiH i Turske, a vrhunac projekta bit će fotomonografija pod nazivom “Osmanska arhitektura Sarajeva” koja će biti objavljena za nekoliko mjeseci. Izložba “Sarajevo/Istanbul- Biseri osmanske arhitekture” koju čine 24 fotografije bit će otvorena do 25. jula.