Otvorena izložba skulptura mlade bugojanske umjetnice Salihe Hajrić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U Galeriji KSC Bugojno otvorena je prva samostalna izložba skulptura „Tijelo i društvene teorije o ljudskom tijelu – ženski akt”, autorice Salihe Hajrić. U fokusu umjetničkog stvaralaštva skulptorice Salihe Hajrić je ženski akt.

Koristeći nekonvencionalne materijale, gips, gipsane zavoje i vosak na živim modelima, umjetnica radi skulpture ženskog tijela i lica koji dominiraju postavkom prve samostalne izložbe upriličene u njenom rodnom Bugojnu.

-Saliha Hajrić na zanimljiv i nekonvencionalan način pristupa ženskom aktu kako vječitoj inspiracija koji je kroz historiju umjetnosti prikazanom u najrazličitijim umjetničkim formama. Za nju je akt podloga za estetski doživljaj u postmodernom društvu, i idealan izbor za odnos sa tradiciom- kazao je akademski kipar i Antonio Džolan, koji je napisao recenziju za ovu umjetničku postavku ove mlade bugojanske umjetnice.

Prvu samostalnu izložbu skulptura „Tijelo i društvene teorije o ljudskom tijelu – ženski akt“, koja je pobudila veliko interesovanje bugojanske publike, otvorenom je proglasio direktora KSC Mirza Idrizović.

Saliha Hajrić je rodjena 26.9.1994. godine u Bugojnu.Srednju školu primijenjene umjetnosti završila je u Sarajevu , a potom,2016.godine i Akademiju likovnih umjetnosti ,nastavnički odsjek. Iste godine upisuje drugi ciklus studija pod vodstvom mentora prof. Mirsada Šehića. Članica je ULUSD Bugojno i dobitnica je nagrade Grand prix na 15. bugojanskom likovnom bijenalu.

13141516171819202122