Otvoreno X bugojansko lutkarsko bijenale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Izložbom „Maske“ Salihe Hajrić i predstavom iz pratećeg programa Umjetničke akademije iz Osjeka „Pleti mi, dušo, sevdah“ otvoreno je X bugojansko lutkarsko bijenale.

Uz takmičerske predstave koje doleze iz naše i zemalja regiona X bugojansko lutkarsko bijenale ove godine obogaćeno je i brojnim pratećim sadržajima. Tako je u okviru pratećeg sadržaja u Umjetničkoj galeriji KSC-a upriličena izložba „Maske“ Salihe Hajrić.

Brojnim posjetiocima izložbe uz riječi dobrodošlice, a posebno onima najmlađima, prvi se u svojstvu direktora X bugojanskog lutkarskog bijenala obratio Mirza Idrizović, te naglasio kako je višestrana važnost ovog bijenala , kako za regiju tako i za našu državu, a posebno za Bugojno.

Rezenciju za izložbu „Maske“ napisala je magistrica slikarstva Anđela Banović a ovom prilikom je istakla da je autorica, kroz eksperimentisanja i uvođenja novih materijala, u stalnoj potrebi za kretanjem, mijenjanjem, prihvaćanjem.

Posjetiocima izložbe,a posebno učesnicima radionice na kojoj su nastale maske, zahvalila se autorica Saliha Hajrić i naglasila kako je za većinu učesnika bilo to novo iskustvo tokom kojeg su vidjeli i nastanak umjetničkog djela.

Izložbu i X bugojansko lutkarsko bijenale, nakon kraćeg prigodno obraćanja, otvorenim je proglasio načelnik Općine Hasan Ajkunić.

X lutkarsko bijenale otvorila  je predstava Umjetničke akademije iz Osjeka „Pleti mi, dušo, sevdah“, diplomski ispit iz lutkarstva studenata na smjeru glume i lutkarstva. Nakon predstave u Maloj sali KSC-a upriličen je Okrugli sto, a potom i radionica „Manipulacija lutkom i analiziranje njenih mogućnosti“.

101112131456789