OV Bugojno usvojilo Rang listu dobitnika stipendija u akademskoj 2015./2016. god.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Kristalnoj sali Općine Bugojno jučer je održana 35. redovna sjednica Općinskog vijeća, na kojoj se pred vijećnicima našao dnevni red od sedam tačaka.

 

Nakon jednoiposatne diskusije u vezi dnevnog reda, za koji su pojedini vijećnici smatrali da bi trebao biti dopunjen novim tačkama o pitanjima koja su od interesa za sve građane i lokalnu zajednicu, svečanu izjavu dao je novi vijećnik SDA Mujo Smajlović, koji je zamijenio Asmira Karadžu.

U nastavku sjednice usvojena je Konačna rang liste dobitnika općinskih stipendija u akademskoj 2015./2016. godini koju je, u ime resorne općinske službe, prezentovala Maida Duvnjak. Udovoljeno je, kako se čulo, svim studentima koji su ispunili kriterije Konkursa i dostavili validnu dokumentaciju. Naime, od ukupno zaprimljenih 317 aplikacija, 250 studenata dobit će punu godišnju stipendiju koje će se početi isplaćivati čim se potpišu ugovori s njima, a shodno socijalnoj situaciji u kojoj se nalaze, za ostale studente bit će osigurana jednokratna pomoć od 500 odnosno 300 KM.

Za sjednicu je bilo delegirano i pitanje stanja u oblasti zaštite životne sredine, odnosno posljednjeg slučaju trovanja ribe u Vesočnici 27. jula o čemu se vodila duža diskusija, s obzirom da je izostala reakcija ogovornih, prvenstveno inspekcije, i u slučaju zagađenja koje se desilo u oktobru prošle godine. Vijeće je po tom pitanju imalo usaglašen stav a to je da se protiv počinilaca tog djela pokrene krivična prijava kod Kantonalnog tužilaštva, čiji bi potpisnici bili Općinski javni pravobranilac, Općinsko vijeće i načelnik. Jednoglasno je prihvaćen i zaključak da se traži utvrđivanje odgovornosti odgovornih lica u nadležnim organima koje nisu provodile ranije zaključke Vijeća u vezi pitanja onečišćenja rijeka u Bugojnu.

Vijećnici su jučer u paketu usvojili i nekoliko prijedloga Službe za urbanizam, građenje, geodetsko-katastarske i imovinsko-pravne poslove.