Paroh Slaviša Đurić: Božić je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Božić je vrijeme radosti, ljubavi, praštanja i pomirenja ljudi, kazao je bugojanski paroh Slaviša Đurić.

 

Ističe da je to jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, te da će na prigodan način biti dočekan i u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Čipuljiću.

-Pripreme za Božić počinju šestonedjeljnim postom, a to su dani u kojima slavimo radost rađanja Isusa Hrista, i porodicu. Jer, porodica je, zaista, crkva u malom, gdje se mi molimo Bogu za mir, zdravlje i sreću svih ukućana – naglasio je.

Dodaje da je u kućama vjernika pripremljena božićna pečenica, te da će danas proslaviti dan kada se, tradicionalno, priprema badnjak koji se, inače, u hramove i domove unosi u ranim jutarnjim satima.

– U porodicama se taj badnjak stavlja na vatru za Božić, a u svim hramovima on se nalaže uoči Božića, odnosno večernjeg bogosluženja. Ova naša mala parohija praznik dočekuje s radošću, jer su starijim parohijanima došla djeca, unučad – kazao je.

Po njegovim riječima, bogoslužbeni život u hramu, koji je sagrađen davne 1853., porušen u proteklom ratu a potom obnovljen i osvješten 2009., odvija se u kontinuitetu već stoljećima.

– Ljudi su se raselili, tako da trenutno u ovoj parohiji živi 98 pravoslavnih vjernika, u 55 kuća. To su, uglavnom, staračka domaćinstva, kojima ovaj hram služi kao mjesto okupljanja i zajedničke molitve – naglasio je.

Za pomenuti hram se, ističe, vežu mnoge stvari, između ostalog i to da su, u nesretnom ratu, izgubljene veoma važne crkvene knjige, razna odobrenja, kao i matice krštenih, umrlih i vjenčanih.

Vjeruje kako će nadležne institucije na svim nivoima ubuduće posvetiti veću pažnju potrebama pravoslavne crkve i srpskog stanovništva, koje „trenutno nisu zastupljene na način kako bi trebalo“.

Nada se da će, u saradnji s drugim vjerskim zajednicama, doprinijeti tome da se u centru grada za vrijeme Božića, a po uzoru na neke druge bh sredine, postavi čestitka s natpisom „Mir Božiji – Hristos se rodi“.

Paroh Slaviša Đurić, koji je na službi u Bugojnu dvadeset godina, upravo tim riječima čestitao je svim građanima koji dočekuju i slave Božić ovaj veliki hrišćanski praznik, uz želju da ga provedi u miru i toleranciji, okruženi ljubavlju najmilijih.