PD Koprivnica Bugojno dobitnik priznanja PS FBIH “Društvo godine 2016”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U organizaciji Planinarskog saveza FBIH I PD “Željezničar” , u Zenici su proteklog vikenda održani Dani planinara FBIH- Smetovi 2016. Učesnici ove tradicionalne manifestacije bili su i članovi PD Koprivnica Bugojno, koji su se vratili sa nekoliko priznanja i nagrada. Priznanje  Društvo godine, dodijeljeno je upravo našem Planinarskom društvu. Inače, PD Koprivnica u proteklih mjesec dana uspješno je realizovalo  dosta aktivnosti a neki od njegovih aktivnih članova, ostvarili značajne planinarske poduhvate.

Od 22. do 24. jula, Zenica je bila domaćin ovogodišnjih Dana planinara FBIH-ne.Susreti su održani na Smetovima, u planinarskom domu Smet. Na završnici Susreta, dodijeljena su priznanja i nagrade učesnicima, a značajno priznanje Društvo godine, uručeno je PD Koprivnica Bugojno dok su  članovi društva Tarik Rustempašić i Elvis Jašarević ostvarili značajne rezultate i nagrade na sportskim takmičenjima.

Jučer u jutarnjim satima 11 planinara iz BiH-ne, uglavnom alpinista, instruktora i asistenata, krenuli su na osmodevno putovanje i osvajanje tri teža uspona na Mont Blanc, najviši vrh Alpa,a ujedno i Evrope. Medju učesnicima ovog pohoda , u ulozi asistenta je i član PD Koprivnica Bugojno, Besim Muminović.

18.jula , 58 planinara BiH uspješno su popela dva vrha u Bugarskoj : Vihren, 2914 m n/v, koji predstavlja treći vrh Balkana i Bezbog 2645 metara n/v. U toj ekipi bili su i članovi PD Koprivnica,predsjednica društva Emsada Batić te Jasmina i Vehab Memić.

Kada je u pitanju izvještaj za protekli mjesec, PD Koprivnica je imalo niz aktivnosti. Jedan od najznačajnijih dogadjaja ne samo za ovo društvo već i naš grad jesu XIX –ti Balkanski susreti planinara koji su veoma uspješno organizovani u Bugojnu od 3. do 5.juna, na kojima je učestvovalo 27 planinarska društva iz naše zemlje i regije.

03.06.- U zgradi općine Bugojno potpisan je ugovor i uručena je Lada Niva za GSS sekciju Bugojno, stanica Travnik. Ovo je značajna donacija za građane Bugojna ali i šire. Niva je preuzeta od službe Civilne zaštite,a inače je poklon je od ŠPD-ŠGD Srednjobosanske šume.

25./26.06.- PD Koprivnica je ugostilo 29 članova PD ”ISKRA” Kranj, iz Slovenije. Prvi dan su pohodili Kalin, nakon toga su razgledali grad ,te nastavili druženje u domu Duboka sa domaćinima. Sutradan su pohodili Hajdučka vrata.

Na kraju je vrijedno napomenuti da je 25.juna u organizaciji Planinarskog saveza BiH, održana Škola sportskog penjanja. Predavanja su održana na 3 lokaliteta :Blagaj, Zenica i Drežnica. Tri člana PD Koprivnica Aida i Besim Muminović I Zoran Čosić, položili su ispite i ponijeli zvanje sportskih penjača, dok su Besim i Aida stekli i zvanje trenera sportskog penjanja.