PDV Štaba teritorijalne odbrane Bugojno obilježio 24. godišnjicu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Postrojavanjem na platou ispred KSC-a, polaganjem cvijeća na Centralnom spomen – obilježju šehidima i poginulim borcima, te na mezarjima u Donjićima, Jakliću, Crniću i Veseloj na kojima su ukopani poginuli i preminuli članovi jedinice obilježena je 24. godišnjica od formiranja Protivdiverzantskog voda Štaba teritorijalne odbrane Bugojno.

Već treću godinu pripadnici Protivdiverzantskog voda Štaba teritorijalne odbrane Bugojno okupljaju se krajem aprila i evociraju uspomene na ratni put Voda koji je dao veliki doprinos u odbrani naše zemlje. Tokom postrojavanja o značaju ove jedinice i njegovanju uspomene na ratni put govorili su Amir Kišija, komandir Voda, načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić i Sabahudin Velić, predsjednik Udruženja RVI Bugojno.
Amir Kišija, komandir PDV-a govorio je o značaju ove jedinice posebno u prvim danima djelovanje i odbrane. „Kroz jedinicu je tokom rata prošlo oko 35 boraca. Njihov doprinos odbrani od posebnog je značaja i nikada se to ne smije zaboraviti“ , naglasio je Kišija.
Načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić izrazio je zahvalnost za sve što su pripadnici ove jedince, ali i drugih učinili za odbranu naše države i grada.
„ Nesumnjiv je doprinos boraca i u životu nakon rata, a na svima nama je odgovornost da se brojni problemi boraca počnu i rješavati “, naglasio je načelnik Ajkunić.
Sabahudin Velić, predsjednik Udruženja RVI Bugojno istakao je i podatak da je oko 30 posto boraca iz ove jedinice i članovi Udruženja RVI, te podsjetio na hrabrost i požrtvovnost ovih boraca tokom odbrane od agresije na BiH.