Planinarski pohod “Novembarsko hodanje 2016”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U znak sjećanja na preminule članove Planinarskog društva „Koprivnica“ Bugojno, ove subote upriličen je tradicionalni pohod „Novembarsko hodanje“.Bio je ovo jedan od masovnijih pohoda, sa oko 200 učesnika i najvećim brojem gostiju  iz naše zemlje ali i regije.

Na platou u blizini KSC-a, u subotnje jutro okupio se veliki broj ljubitelja prirode, koji su organizovano krenuli put Duboke.Pohod je obilježio veliki broj gostiju koji su to jutro ,a neki i dan ranije već bili u domu  Duboka.  Na zajedničkom okupljanju ispred doma, u ime domaćina, obratila se predsjednica PD Koprivnica , Emsada Batić, poželjela dobrodošlicu, posebno gostima kojih je ove godine bilo više nego ranijih godina. Oko 100 članova gostujućih društava učestvovalo je u ovom pohodu, i to iz:  Gornjeg Vakufa, Donjeg vakufa Tuzle, Ključa, Cazina, Živinica,Zenice, Viteza, Jajca, Pazarića, Bosanskog Petrovca i Kaknja, s tim da su iz Bugojna, osim PD Koprovnica u pohodu učestvovali i članovi PD Kalin Bugojno. Pohod su svojim učešćem uveličali i planinari iz Sandžaka, tačnije iz Sjenice , inače dugogodišnji prijatelji bugojanskog društva.

Pohod je organizovan maršutom Dom Duboka-Hajdučka vrata-Dom Duboka. U 14 sati je upriličen tradicionalni grah , a potom i zajedničko druženje u Planinarskom domu „Duboka“. Tom prilikom, za sve učesnike, odnosno društva, dodijeljene su zahvalnice kao i najmlađem učesniku Kenanu Šišmanu iz Bosanskog Petrovca. Održano je i tzv. donatorsko veče na kojem je kroz prodaju suvenira, upriličena akcija prikupljanja sredstava za izgradnju novog doma , a upućen je i poziv svim građanima, ustanovama i firmama da ukoliko mogu daju svoj doprinos u  njegovoj izgradnji.

Tokom cijelog pohoda i druženja, istaknuto je da će se praksa organiziranja ovog pohoda nastaviti i narednih godina, s ciljem da se sačuva uspomena na kolege planinare, koji su dali nesebičan doprinos radu PD „Koprivnica“.