Plastenička proizvodnja Selvedina Dervišića iz Donjeg Vakufa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Već treću godinu Selvedin Dervišić iz Donjeg Vakufa u plastenicima nadomak porodične kuće u ulici 707. slavne brdske brigade uspješno proizvodi razno povrće.

 

Za poljoprivredu se počeo zanimati, kaže, nakon bezuspješnog traganja da se zaposli kao automehaničar, za što se i školovao u Bugojnu.

– Nabavio sam motokultivator i u početku obrađivao tuđe parcele. Onda sam odlučio da apliciram za program jedne humanitarne organizacije, i dobio dva plastenika od po sto kvadrata, s kompletnom opremom – prisjeća se ovaj Donjovakufljanin.

Dodaje da se opredijelio za plasteničku proizvodnju nekoliko sorti paradajza i paprike, i da je već prve godine uspio prodati sve količine koje je imao.

To ga je ponukalo, kaže, da nešto kasnije vlastitim sredstvima kupi još jedan plastenik, koji je instalirao kod već postojećih.

– Sedamdeset posto mojih proizvoda prodam komšijama i prijateljima, a ostatak odnesem u dvije prodavnice i na pijacu – naglasio je.

Selvedinu u poslu pomaže supruga, koja je nezaposlena medicinska sestra i 13-godišnji sin, kao i majka i punica koje priskoče u pomoć uvijek kada to zatreba.

Ako je suditi po trenutnom stanju u plastenicima, Dervišići bi i ove godine mogli biti zadovoljni urodom.

-S površine od oko dvjesta kvadrata očekujem 3,5 tone paradajza, a što se tiče paprika trebao bih naći oko 900 kilograma – kazao je.

Poručio je svima koji nemaju stalno zaposlenje da se počnu baviti plasteničkom proizvodnjom, ukoliko su to u mogućnosti.

-Četveročlana porodica može fino živjeti s 600-700 kvadrata plasteničke proizvodnje. Površina na kojoj mi uzgajamo povrće je manja, zbog čega se bavimo i nekim drugim poljoprivrednim poslovima – zaključio je.