Počela ovogodišnja manifestacija 509. „Dani Ajvatovice“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Svečanosti na Musali u Pruscu, upriličenoj u povodu ovogodišnje manifestacije 509.“ Dani Ajvatovice“, prisustvovali su predstavnici vjerskog , političkog i javnog života SBK-a, te brojni mještani Prusca i drugih gradova Gornjovrbaske regije.

Ovogodišnju manifestaciju Dani Ajvatovice“, koja će trajati do 30.juna kada će biti upriličen pohod ka Ajvaz dedinoj stijeni, zvanično je proglasio otvorenom član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Ajvatovica, sa svojim dovištem, jedan je od temelja očuvanja našeg sjećanja, i potvrda trajanja naših vrijednosti. Zato vjerujem da će ovo dovište i ove godine biti središte okupljanja i predstavljanja eminentnih ličnosti i institucija bošnjačke, ali i bosanskohercegovačke duhovnosti i kulture – naglasio je Džaferović.

– I mi ćemo na tragu poruka Ajvatovice, u borbi za normalnu državu Bosnu i Hercegovinu biti strpljivi, uporni i ustrajni i u tome ćemo uspjeti. Naš san, poput sna Ajvaz dede je san o boljoj Bosni i Hercegovini, državi slobode, prosperiteta i pravičnosti, državi komotnoj za sve ljude, koji u njoj žive. Za ovaj san borili smo se u ratu i izborili se. Napravili smo čudo bosanskog otpora, odbranili zemlju i narod, a danas u miru nastavljamo s njenom izgradnjom i uključivanjem u evropske tokove, članstvo u Evropskoj uniji i NATO savez-kazao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Kako je kazao travnički muftija dr. Ahmed ef.Adilović, moto ovogodišnje Ajvatovice je „Ponosni na svoju vjeru, tradiciju i domovinu“, a šalje snažne poruke sadašnjim i budućim generacijama ljudi u Bosni i Hercegovini:

-Trebamo biti ponosni i živjeti našu vjeru, nastaviti njegovati sve ono što je dobro, pozitivno i lijepo iz naše tradicije, biti ponosni na našu domovinu, i ljubomorno je čuvati.U okviru programa ovogodišnje „Ajvatovice“ bit će realizirano oko sedamdeset kulturnih, vjerskih, sportskih i humanih sadržaja u devet srednjobosanskih općina, odnosno prostoru Muftijstva Travnik.

Podržavajući ovakve manifestacije Vlada SBK-a „šalje poruku svim vjernicima da svako i svuda na prostorima BiH ima pravo i slobode zagarantovane Ustavom ove države čiji kontinuitet potvrđuje i tradicija ovog dovišta – kazao je premijer SBK-a Tahir Lendo.

-Ovo je naša odrednica identiteta i duhovnog određenja, ali i prilika za pokazivanje i uspostavljanje kulturoloških i civilizacijskih veza i odnosa sa drugim i drugačijima. Dosljednost tradicije i izazov današnjeg vremena upućuju nas na izbor najboljeg puta ka dobrom i boljem u budućnosti i jača naš osjećaj ponosa za sopstvene vrijednosti – kazao je Lendo.

U kulturno- zabavnom dijelu svečanosti otvorenja 509. “Dana Ajvatovic” nastupio je hor Elči Ibrahim-pašine medrese Travnik, Udruženje sazlija „Sevdah“ Živinice, te Vokalno instrumentalni sastav „Forte“ Donji Vakuf.

U domu „Hasana Kjafije Pruščaka“ u Pruscu otvorena je izložba fotografija „Rekonstrukcija Šarene džamije u Travniku i ponovna izgradnja Aladža džamije u Foči”.

aj_10aj_11aj_12aj_2aj_3aj_4aj_5aj_6aj_7aj_8aj_9