Počele 35.Pozorišne/kazališne igre BiH u Jajcu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Simboličnom predajom ključa grada glumici Faketi Salihbegović Avdić zvanično su počele 35. Pozorišne/kazališne igre BiH u Jajcu.

Organizator festivala je Dom kulture, a pokrovitelj načelnik općine Jajce Edin Hozan. Na svečanoj ceremoniji otvaranja najstarijeg teatarskog festivala u našoj zemlji, načelnik Hozan je rekao:

-Pozorišne igre su nešto najvažnije ne samo za Jajce, već i Bosnu i Hercegovinu, jer to je najstariji festival pozorišta u našoj zemlji. Za nas Jajčane to sigurno jeste i mi ćemo i ubuduće dati sve od sebe da na najbolji način organizujemo, njegujemo, čuvamo i upotpunjujemo Pozorišne/kazališne igre BiH- rekao je načelnik Hozan.

Publiku na ovogodišnjim pozorišnim igrama BiH u Jacu pozdravila je i potpredsjednica F BiH Melika Mahmutbegović koja je svojim dolaskom dala podršku 35 godina dugoj tradiciji, koju ovaj kulturni dogadjaj baštini u Jajcu.

-Održati ovakav festival u vremenu kada su mnoge kulturne institucije u jako teškoj situaciji potvrda je da ljudi  dobro rade svoj posao. Treba im čestiti i iskazati posebno priznanje, jer održati festival 35 godina veliki je uspjeh. To govori u prilog da ovdje ima još uvijek entuzijasta kojima je pozorište ljubav – rekla je potpredsjednica F BIH Melika Mahmutbegović. Načelnik Edin Hozan simbolično je predao ključ grada glumici Faketi Salihbegović Avdić, nakon čega je uz zvuke fanfara zvanično Pozorišne igre BiH proglasila otvorenim.

-Ukazana mi je velika čast da, u ime glumaca i svih teatarskih poslanika, preuzimam na čuvanje ključ grada Jajca tokom ovogodišnjih Pozorišnih igara BiH- rekla je glumica Faketa Salihbegović Avdić. Tom prilikom pročitala je poruku ruskog režisera Atilija Vasiljeva, koju je napisao u povodu 27. marta, Svjetskog dana teatra.

Narodno pozorište Mostar izvelo je hit komediju “Hotel plaza” više puta nagradjivanog američkog autora Neil Simona u režiji Ademira Glamočaka. Prva je to od sedam predstava koje su prošle selekciju prof.dr. Sulejmana Boste sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Na repertoaru su Sarajevski ratni teatar SARTR s predstavom “Brašno u venama” Igora Štiksa u režiji Borisa Liješevića, Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka s komadom “Sinovi umiru prvi” Mate Matišića u režiji Marka Misirače, te Hrvatsko narodno kazalište Mostar s predstavom “Vanja i Sonja i Maša i još jedan” Christophera Duranga u režiji Nine Kleflin.

35. Pozorišne/kazališne igre BiH u Kraljevskom gradu prate i drugi kulturni sadržaji, a svečanom otvaranju festivala prethodila je izložba slika “Iz ateljea” Irfana Hoze. Proglašenjem najboljih i uručenjem nagrada 5. juna završavaju ovogodišnje 35. Pozorišne/ kazališne igre BiH u Jajcu.