Počinje 47.Teatarski festival BIH Fedra 2019.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Prva predstava takmičarskog programa 47.Teatarskog festivala BIH“ Fedra“ je “PROFESIONALAC”,a izvest će je Teatar “Total” iz Visokog večeras u 20 sati i 15 minuta u Pozorišnoj sali KSC.

Režiju potpisuju Jesenko Muzaferija i ansambl predstave.Prije toga,u holu KSC-a s početkom u 19 sati i 30 minuta biće upriličena izložba fotografa Huseina Šljive pod nazivom „Fedraši na sceni“. Na izložbi će biti predstavljeno 30 fotografija sa Fedrinih predstava.Svečano otvaranje Festivala je u 20 sati.

Tim povodom upriličena je press konferencija tokom koje su govorili : direktor Festivala Mirza Idrizović, urednik biltena Nedžad Milanović, načelnik Hasan Ajkunić i PR Festivala Edna Supur.

Selektor Festivala Sead Đulić u takmičarski program je uvrstio sedam sljedećih predstava:

– Teatar “Total” Visoko “PROFESIONALAC”, režija: Jesenko Muzaferija i ansambl predstave – JU Centar za kulturu Zavidovići „IFIGENIJA“, režija: Sanela Ahmić i Alma Osmanović – DIS – Pozorište mladih Banja Luka „ZAKON ZA GULIVERA”, autor teksta i režija: Ognjen Bogdanović – Pozorište Travnik „F.K.P.“, režija: Roberto Rifi Zahirović – HKUD “Dinara” Livno Kazališna scena CLEUNA, „NEBODER”, režija: Dinko Periša – Gradsko pozorište Trebinje “JEDAN SLUGA, A DVA GOSPODARA”, režija: Željko Milošević – Teatar FEDRA Bugojno „NOĆ KAD SE” , režija: Marko Vukosav.

Stručni žiri ove godine je sljedećem sastavu: Slađana Zrnić, prvak drame Narodnog pozorišta Republike Srpske, diplomirani dramski umjetnik Emir Sejfić i Dženita Imamović Omerović, glumica i docentica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Moderator okruglih stolova će biti Senad Milanović, diplomirani glumac na Akademiji scenskih umjetnosti u Banjoj Luci.

U Prateći program namijenjen mlađoj publici su uvrštene sljedeće predstave: – Dječija dramska skupina HKUD Didak Gradnići „KAOS PRIJE PREMIJERE“, režija: Andrijana Zubac – DP Eko Art Bugojno „ŽABAC I STRANAC“, voditeljice procesa/mentorice: Azra Huskić i Sanja Krnjajić – Teatar FEDRA Bugojno „JEZIK JE NAJJAČE ORUŽJE“, režija: Ajla Kurtović – DP Eko Art Bugojno „KUT I JA“, voditeljica procesa: Sanja Krnjajić. Na Festivalu će biti odigrane i dvije gostujuće predstave: „ISPOD POVRŠINE“ koju izvodi Dramski studio Ludens teatra, skupina Kaotis teatralis, te „SLAVNA FLORENS“ u koprodukciji Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i Kamernog teatra 55, a u režiji Admira Glamočaka-kazala je PR Festivala Edna Supur tokom press konferencije.

Direktor Festivala Mirza Idrizovoć tom prilikom je rekao nešto više o historiji bugojanskog festivala i njegovoj organizaciji,posebno se zahvalivši svima koji su na bilo koji način pomogli da FEDRA i dalje postoji.

Nedžad Milanović, urednik biltena je govorio o katalogu,čiji je dizajn uradila Tidža Čaušević i biltenu koji prati Fedru,a u kome publika može svakodnevno pročitati detalje o predstavama i učesnicima, uz zanimljive sadržaje bugojanskih umjetnika. Pozvao je sve one koji na bilo koji način žele dati svoj doprinos raznovrsnosti sadržaja biltena, da se jave u redakciju.

Načelnik Hasan Ajkunić je izrazio zadovoljstvo što je upravo Bugojno domaćin jednog ovakvog festivala i iskoristio priliku da pozove sve građane da ga podrže u što većem broju.Posebno se zahvalio svim sponzorima festivala kao i OV Bugojno što podržavaju FEDRU,po kojoj je poznata naša općina ali i SBK i BIH.

Organizator Festivala je Kulturno-sportski centar Bugojno, u saradnji sa Teatrom FEDRA Bugojno, a generalni pokrovitelj je općina Bugojno.

Generalni medijiski pokrovitelji su RTV Bugojno i FTV.