Počinje 47.Teatarski festival BIH Fedra 2019.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Prva predstava takmičarskog programa 47.Teatarskog festivala BIH“ Fedra“ je “PROFESIONALAC”,a izvest će je Teatar “Total” iz Visokog večeras u 20 sati i 15 minuta u Pozorišnoj sali KSC.

Režiju potpisuju Jesenko Muzaferija i ansambl predstave.Prije toga,u holu KSC-a s početkom u 19 sati i 30 minuta biće upriličena izložba fotografa Huseina Šljive pod nazivom „Fedraši na sceni“. Na izložbi će biti predstavljeno 30 fotografija sa Fedrinih predstava.Svečano otvaranje Festivala je u 20 sati.

Tim povodom upriličena je press konferencija tokom koje su govorili : direktor Festivala Mirza Idrizović, urednik biltena Nedžad Milanović, načelnik Hasan Ajkunić i PR Festivala Edna Supur.

Selektor Festivala Sead Đulić u takmičarski program je uvrstio sedam sljedećih predstava:

– Teatar “Total” Visoko “PROFESIONALAC”, režija: Jesenko Muzaferija i ansambl predstave – JU Centar za kulturu Zavidovići „IFIGENIJA“, režija: Sanela Ahmić i Alma Osmanović – DIS – Pozorište mladih Banja Luka „ZAKON ZA GULIVERA”, autor teksta i režija: Ognjen Bogdanović – Pozorište Travnik „F.K.P.“, režija: Roberto Rifi Zahirović – HKUD “Dinara” Livno Kazališna scena CLEUNA, „NEBODER”, režija: Dinko Periša – Gradsko pozorište Trebinje “JEDAN SLUGA, A DVA GOSPODARA”, režija: Željko Milošević – Teatar FEDRA Bugojno „NOĆ KAD SE” , režija: Marko Vukosav.

Stručni žiri ove godine je sljedećem sastavu: Slađana Zrnić, prvak drame Narodnog pozorišta Republike Srpske, diplomirani dramski umjetnik Emir Sejfić i Dženita Imamović Omerović, glumica i docentica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Moderator okruglih stolova će biti Senad Milanović, diplomirani glumac na Akademiji scenskih umjetnosti u Banjoj Luci.

U Prateći program namijenjen mlađoj publici su uvrštene sljedeće predstave: – Dječija dramska skupina HKUD Didak Gradnići „KAOS PRIJE PREMIJERE“, režija: Andrijana Zubac – DP Eko Art Bugojno „ŽABAC I STRANAC“, voditeljice procesa/mentorice: Azra Huskić i Sanja Krnjajić – Teatar FEDRA Bugojno „JEZIK JE NAJJAČE ORUŽJE“, režija: Ajla Kurtović – DP Eko Art Bugojno „KUT I JA“, voditeljica procesa: Sanja Krnjajić. Na Festivalu će biti odigrane i dvije gostujuće predstave: „ISPOD POVRŠINE“ koju izvodi Dramski studio Ludens teatra, skupina Kaotis teatralis, te „SLAVNA FLORENS“ u koprodukciji Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i Kamernog teatra 55, a u režiji Admira Glamočaka-kazala je PR Festivala Edna Supur tokom press konferencije.

Direktor Festivala Mirza Idrizovoć tom prilikom je rekao nešto više o historiji bugojanskog festivala i njegovoj organizaciji,posebno se zahvalivši svima koji su na bilo koji način pomogli da FEDRA i dalje postoji.

Nedžad Milanović, urednik biltena je govorio o katalogu,čiji je dizajn uradila Tidža Čaušević i biltenu koji prati Fedru,a u kome publika može svakodnevno pročitati detalje o predstavama i učesnicima, uz zanimljive sadržaje bugojanskih umjetnika. Pozvao je sve one koji na bilo koji način žele dati svoj doprinos raznovrsnosti sadržaja biltena, da se jave u redakciju.

Načelnik Hasan Ajkunić je izrazio zadovoljstvo što je upravo Bugojno domaćin jednog ovakvog festivala i iskoristio priliku da pozove sve građane da ga podrže u što većem broju.Posebno se zahvalio svim sponzorima festivala kao i OV Bugojno što podržavaju FEDRU,po kojoj je poznata naša općina ali i SBK i BIH.

Organizator Festivala je Kulturno-sportski centar Bugojno, u saradnji sa Teatrom FEDRA Bugojno, a generalni pokrovitelj je općina Bugojno.

Generalni medijiski pokrovitelji su RTV Bugojno i FTV.