Pogledajte novo izdanje emisije “Poljoprivreda Gornjovrbaske regije”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U novoj emisiji „Poljoprivreda Gornjovrbaske regije“, koju u programu TV Bugojno možete pogledati 5. novembra (NEDJELJA) od 18.30 sati, donosimo priču o porodici Jusufa Delića iz Golog Brda, koja se poljoprivrednom i stočarstvom bavi već dugi niz godina.

 

Prema podacima kojima raspolaže Udruženje ovčara i kozara koje je u našem gradu formirano u aprilu 2012.godine, općina Bugojno broji oko sedam hiljada ovaca i puno manji broj koza – negdje oko 350.

Područje Golog Brda, kazao je naš sagovornik, oduvijek je bilo mjesto pogodno za bavljenje stočarstvom, a većina mještana ovog kraja opredijelila se za uzgoj ovaca. Njegovo stado broji više od sto ovaca, uglavnom autohtone bh vrste – pramenke, koja se već odavno adaptirala na uslove i bosansko podneblje koje joj pruža obilje kvalitetne hrane, i sve što je potrebno da se razvija na način kako to žele porodice koje žive od stočarstva.

Predsjednik bugojanskog Udruženja ovčara i kozara govori i o saradnji koja je ostvarena sa švedskim farmerima, planiranoj izgradnji reprocentra na lokaciji planine Stolac na kojoj prema procjeni poljoprivrednih stručnjaka postoje idealni uslovi, odnosno farme rasplodnih ovaca i pogona za proizvodnju sira koji bi se plasirao na evropsko tržište, te drugim pitanjima kojima se u posljednje vrijeme bavi bugojansko Udruženje ovčara i kozara, s ciljem da svojim članovima omogući bolje uslove za rad i sigurniji plasman njihovih proizvoda.

Urednica emisije – Mevlida Ridžal, snimatelj – Ilijaz Fazlibegović, montaža – Amer Hozić.