Pogledajte novo izdanje emisije „Poljoprivreda Gornjovrbaske regije“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zbog loših uslova za život, neka od bugojanskih sela gotovo da su potpuno iseljena.Slučaj je to sa selima u Mjesnoj zajednici Bunta u kojima, čini se, niko više ne želi ostati.

 

Primjer je selo Planinica, koja je s oko pedeset domaćinstava, koliko je nekad brojalo, spalo na tek četiri koja tu stalno borave. Neopisiva prirodna ljepota ovog kraja, na nadmorskoj visini od 1.200 metara, nije mogla zaustaviti brojne mještane da perspektivu potraže negdje drugo.

I ne odlaze samo mladi, već o tome razmišljaju i oni stariji, nakon što su uvidjeli da se neće ispuniti obećanja koja su dobijali, pogotovo u vrijeme predizbornih kampanja. Razočarani su i ogorčeni, jer je put koji vodi do njihovih kuća još uvijek u veoma lošem stanju, otkupna cijena maline nikad gora, a uslovi za razvoj poljoprivrede i stočarstva, od kojih je nekada većina njih živjela, nikakvi.

Osnovna zanimacija koja malobrojnim stanovnicima Planinice omogućava da koliko-toliko zarade za život je branje bilja, gljiva, i ostalih šumskih plodova.

Ekipa emisije „Poljoprivreda Gornjovrbaske regije“ posjetila je Mjesnu zajednicu Bunta, i razgovarala s malobrojnim mještanima Planinice – sela koje su, zbog njegove udaljenosti iz grada i loših uslova za život, napustili svi oni koji su imali priliku.

Program TV Bugojno, nedjelja 23. septembar, 18 sati i 30 minuta.

Urednica emisije: Mevlida Ridžal, snimatelj: Mubekir Mlivo, montaža: Amer Hozić.

181920212223242526