Pohod “Put spasa Vrbanja 1993”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U sklopu obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka Vrbanje, protekle subote je , šestu godinu zaredom, organizovan tradicionalni Memorijalni pohod “Put spasa -Vrbanja 1993”.Poseban značaj ovogodišnjeg pohoda je otkrivanje tri spomen obilježja sa imenima tragično stradalih na Putu spasa.

Pohod je organizovalo Udruženja građana “Porodice stradalih Vrbanja 1993” uz podršku MIZ Bugojno i u saradnji sa PD Koprivnica. Zajedničko okupljanje oko 200 učesnika, upriličeno je u jutarnjim satima ispred džamije “Šehidija” u Vrbanji .U ime MIZ Bugojno, kao generalnog pokrovitelja ovog dogadjaja , ovom dogadjaju je prisustvovao  Haris Mujić , predsjednik Medžlisa.  Učesnik i ovogodišnjeg pohoda bila je dr. Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, koja je bila i glavni inicijator da se podignu spomen obilježja poginulima na Putu spasa.Podršku u organizaciji Pohoda dala je i ove godine Općina , na čelu sa načelnikom Hasanom Ajkunićem.

Ispred džamije , kratak historijski čas i prisjećanje na Put spasa “93, održao je Salih Gurbeta , predsjednik Skupštine Udruženja “Porodica stradalih Vrbanja 93” , a obratila se kratko i potpredsjednica FBIH Melika Mahmutbegović, naglasivši izmedju ostalog, da projekat izgradnje spomen obilježja stradalima na Putu spasa u Vrbanji , a koji je podržalo Federalno ministarstvo za boračka pitanja, biće nastavljen izgradnjom još tri spomen obilježja za preostale stradale. Potom je kolona velikog broja učesnika, a ponajviše mladih, krenula putem kojim se iz Vrbanje, u vrijeme napada jedinica HVO-a na ovo naselje u julu 1993., spasio veliki broj mještana, izbjegavši tako sudbinu ubijenih komšija. Na tom putu, za one koji nisu preživjeli, podignuta su spomen obilježja koja je u subotu otkrila dr. Melika Mahmutbegović zajedno sa porodicama stradalih. Od strane svih učesnika pohoda, proučena je fatiha za  stradale: Hašima Alića, Zenuha Čizmu, Vehaba Habibovića, Mirsada Huskića, Seada Mastelića i Nuhana Velagića, potom za Sulejmana Hadžibegovića i Sulejmana Velića te Raifa Cetina i Nermina Nuhića.

Na Duboviku, čas hostorije je održao predsjednik Udruženja građana “Porodice stradalih Vrbanja 1993” Mirsad Teskeredžić. Pohod je nastavljen prema Vrpeći , gdje je na mezarju proučena fatiha, a potom i na mezarju Crniče te na spomeniku na Zelenom putu u Vrbanji, čime je završen ovogodišnji pohod. Na kraju je za sve učesnike , od strane organizatora i pokrovitelja pohoda , obezbjedjen ručak u restoranu Memix.