Pokušaj ucjene načelnika Gornjeg Vakufa/Uskoplja

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U toku je kriminalistička obrada četiri osobe, privedene u policiju zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iznude u pokušaju.

 

-29. februara ove godine oko 20 sati u PS Gornji Vakuf/Uskoplje obratio se načelnik toga grada Sead Čaušević i prijavio pokušaj iznude od strane nepoznate osobe. On je naveo da je dobio SMS poruku, u kojoj se traži da pripremi određenu količinu novca ili će mu, u protivnom, biti oteta kćerka. Također, u poruci su načelniku upućene ozbiljne prijetnje, ukoliko slučaj prijavi policiji, potvrdio je za RTV Bugojno portparol MUP-a SBK-a Rusmir Prohan.

Odmah po prijavi slučaja, pripadnici PS Gornji Vakuf/Uskoplje poduzeli su niz radnji, koje su rezultirale dovođenjem u vezu s krivičnim djelom četiri osobe iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja.

Radi se o osobama inicijala H.U. (21), T.E. (19), M.H. (21) i S.F. (20), svi iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja.

Nad osmunjičenima je provedena kriminalistička obrada, i oni su u potpunosti priznali izvršenje krivičnog djela iznude u pokušaju.

Također, u oduzetim mobilnim telefonima kod istih su pronađeni dokazi da su isto krivično djelo izvršili u slučaju druge osobe koja, zbog straha, to nije prijavila policiji.

Pronađena je i SIM kartica s koje su upućivane iznuđivačke SMS poruke koja će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti dostavljena Kantonalnom tužilaštvu Travnik, nakon kompletiranja predmeta.