Položen kamen temeljac za izgradnju džamije u naselju Zlavast

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U organizaciji MIZ Bugojno i Vakufske direkcije IZ BIH, danas je u bugojanskom naselju Zlavast položen kamen temeljac za izgradnju nove džamije. Prije ove svečanosti u prostorijama medžlisa upriličeno je potpisivanje ugovora za njenu izgradnju.

Potpisivanju ugovora u zgradi MIZ Bugojno prisustvovali su predstavnici organizacija i vjerskih ustanova koje učestvuju u realizaciji ovog projekta i to : predstavnici Vakufske direkcije na čelu sa direktorom dr. Senaidom Zajimovićem, predstavnik partnerske humanitarne organizacije „ En -Nedžat „ iz Kuvajta koja je finansijer projekta – Abdurahman Abduldžadir, travnički muftija Ahmed ef. Adilović te predstavnici bugojanskog medžlisa, predsjednik Haris Mujić i glavni imam Vehid ef Arnaut.

Potom je uslijedio odlazak na mjesto polaganja kamena temeljca za buduću džamiju u Zlavasti , gdje se okupio znatan broj mještana – džematlija, imama ,predstavnika javnog zivota grada i drugi. Svečanost je počela učenjem ašera dok je u uvodu Vehid ef. Arnaut poselamio sve priustne, posebno goste i zaželio uspješnu izgradnju ovog vjerskog objekta. Ovom prilikom obratili su se i predsjednik MIZ Bugojno Haris Mujić, direktor Vakufske direkcije IZ BIH, Senaid Zajimović, a zadovoljstvo početkom projekta izgradnje džamije izrazili su i predstavnik kuvajtske humanitarne organizacije Abdurahman Abduldžadir te travnički muftija Ahmed ef. Adilović. Učenjem tekbira, uslijedilo je polagamnje kamena temljca za novu džamiju u Zlavasti na mjestu gdje je bio mesdžid, a čija bi izgradnja trebala trajati 6 mjeseci i završena iduće godine.

Inače, kako se čulo danas na ovom mjestu, u 2016.-oj godini na području MIZ Bugojno otvorene su tri nove džamije : u Kupresu, Kopčiću i Čipuljiću, a u narednoj godini , osim ove u naselju Zlavast, trebalo bi da bude otvorena i džamija u Vedrom Polju.