Pomor ribe u rijeci Vrbas

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jučer u poslijepodnevnim satima desio se pomor ribe u rijeci Vrbas u ulici Rostovska. Prema dojavama građana i članova SRD Bugojno, poseban smrad je u to vrijeme dolazio iz rijeke Vesočnice. Kako navode iz SRD-a, ovo nije prvi ovakav slučaj te će poduzeti sve pa i krivične mjere prema odgovornima ,kako se ovakve situacije ne bi ponavljale.

 Ubijena je mlađ više nego prošli put kada se također desio pomor ribe u oktobru prošle godine, izjavio je predsjednik SRD Bugojno, Sead Bušatlija. Po dojavi ovlaštenog ribočuvara, na lice mjesta su jučer došli ovlašteni iz Policijske stanice Bugojno dok se niko od nadležnih inspekcijskih službi nije pojavio. U ovom ribolovnom društvu sumnjaju da su krivci za pomor ribe neke od firmi iz kruga Kožare koje u Vesočnicu ispuštaju otpadne vode. Inicirani ovim događajem, danas je Izvršni odbor SRD Bugojno održao vanredni sastanak kako bi dogovorili daljnje korake u rješavanju ovog, kako kažu, dugogodišnjeg problema. Kako navodi Bušatlija, podršku će  tražiti  i ovog puta od OV-ća, koje je bilo uključeno i u prošlogodišnji slučaj pomora ribe te se, kako ističe Bušatlija, tada obavezalo da će poduzeti mjere na rješavanju problema.

Kako je odlučeno na današnjem sastanku Izvršnog odbora SRD Bugojno, prvi korak je da se na osnovu izvještaja ribočuvara, a potom i policijskog izvještaja pokrene krivična prijava protiv odgovornih. Napominju na kraju da je ovo Sportsko-ribolovno društvo izvršilo poribljavanje Vrbasa sa 25.000 mladji pastrmke koja je, upravo sa ovim incidentom, znatno stradala. Posebno očekuju podršku građana u rješavanju problema jer , kako ističu , na ovaj način nije ugrožen samo riječni životinjski i biljni svijet već i svi građani.