Poplave na području SBK-a

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Kada je u pitanju situacija na području SBK-a, za RTV Bugojno, detaljan izvještaj o poplavama, pripremila je Zenada Čaušević, šefica Operativnog centra CZ SBK-a.

„Jučer u poslijepodnevnim satima došlo je do obimnih padavina praćenih gradom na području nekih općina u SBK-u. Tako je u općini Travnik uslijed obilnih padavina došlo do izlijevanja potoka u mjesnoj zajednici Dolac što je prouzrokovalo plavljenje stambenih i poslovnih objekata u naselju oko osnovne škole Dolac. Odmah su upućene ekipe CZ te je angažirana mehanizacija. U općini Donji Vakuf, uslijed obilnih padavina, koje su bile praćene i gradom došlo je do plavljenja određenog broja pomoćnih i stambenih objekata te poljoprivrednih usjeva na području općine.

U naselju Kamenjača poplavljeno je pet kuća, a uslijed izlijevanja bujičnih potoka prekinut je saobraćaj. U općini Bugojno došlo je do prekida putne komunikacije u mjesnim zajednicama: Drvetine, Goruša, Hum, Boganovci, Zanesovići, i jednosatnog prekida na magistralnom putu Bugojno-Novi Travnik. Također, aktivirana su klizišta u mjesnim zajednicama Rovna, Vileši, Gračanica i Drvetine. Ekipe CZ su izašle na teren, angažirana je mehanizacija, te je jutros u 8 sati osposobljen saobraćaj na navedenim komunikacijama.

U općini Bugojno, voda sa vodovoda Resnik nije za piće. U općini Fojnica, pojavilo se klizište na regionalnom putu Gromiljak-Fojnica u MZ Ščitovo. Jučer u popodnevnim satima, saobraćaj je bio obustavljen, angažirana je mehanizacija te je saobraćaj ponovo u funkciji.

U općini Jajce, uslijed većih kišnih padavina došlo je do pojave odrona na lokalnom putu Bungići-Smionica u naselju Smionica, te je saobraćaj bio prekinut. Na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje, saobraća se otežano, bez većih problema.“