Porodica Muslimović iz Bugojna uzgaja malinu i proizvodi kvalitetno povrće

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Uzgajivači malina u Bugojnu ubiru plodove svog rada i truda, koji su uložili tokom proteklih nekoliko mjeseci.

 

Među njima je ratni vojni invalid Muslija Muslimović iz naselja Kula, koji se uzgojem maline sorte „vilamet“ počeo baviti prije dvije godine.

– U početku je bilo teško. Ja i supruga sami s dvoje djece, dva duluma malina, ovaj ovdje, i u Donjićima…Investirali smo značajna sredstva, i ovo sada je rezultat našeg mukotrpnog rada, priča nam Muslimović. 

Dodaje da je područje Kule izuzetno pogodno za proizvodnju maline, te da je svu prošlogodišnju malinu uspio prodati po povoljnoj cijeni. 

-S površine od dulum i oko sto kvadrata lani sam ubrao 1.645 kila maline. U ovih nekoliko dana berbe, ta količina je već premašena. Kakav će biti krajnji ishod berbe, znat ćemo tek kada bude utvrđena konačna otkupna cijena maline, naglasio je.

Iako je, veli, veoma zadovoljan ovogodišnjim prinosom i kvalitetom maline, ne planira u skorijoj budućnosti širiti proizvodnju.

-Sve teže je pronaći berače, koje biste mogli angažovati u jeku berbe. Mnogo je ljudi koji su prošle godine brali maline za druge, a danas imaju vlastite malinjake, naglasio je.

Muslimovići se posljednjih godina bave, također, plasteničkom proizvodnjom paradajza, paprike i ostalog povrća, te prodajom mlijeka.