Porodilje ne smiju biti dovedene u situaciju traženja svojih prava, već moraju uživati u pripadajućim pravima!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

 

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika MAHMUTBEGOVIĆ primila je delegaciju Udruženja Žene Ženama na čelu sa izvršnom direktoricom Memnunom Zvizdić.

Izvršna direktorica je sa saradnicama upoznala potpredsjednicu sa tokom i aktivnostima u okviru kampanje (Ne)Diskriminacija porodilja u Federaciji Bosne i Hercegovine, kampanje koja ima za cilj izjednačavanje prava porodilja na području Federacije BiH i sprečavanje svih oblika diskriminacije i netolerancije prema jednoj od najosjetljivijih, specifičnih kategorija naše populacije. Kampanja je pokrenuta od strane određenog broja udruženja sa namjerom da povežu i objedine sve relevantne subjekte u zajedničkom djelovanju ka rješavanju problema na području Federacije Bosne i Hercegovine sa kojima su konfrontirane, ne samo porodilje,već i kompletna društvena zajednica i njen zdrav razvoj.

„Društvo mora pokazati posebnu osjetljivost prema porodiljama i ni u kom slučaju ne smije dozvoliti da budu tretirane kao socijalne kategorije, već isključivo kao ravnopravni uživaoci pripadajućih prava prema zakonu o radu i drugim radno-pravnim aktima“, mišljenja je potpredsjednica Mahmutbegović. Podcrtana je neophodnost sistemskog rješavanja i kontinuirane isplate porodiljskih naknada, odnosno ujednačavanje visine porodiljske naknade na cjelokupnom prostoru Federacije Bosne i Hercegovine.

„Jedno od adekvatnijih rješenja bilo bi formiranje svojevrsnog Fonda po uzoru na Fond solidarnosti Federacije BiH. Na ovaj način bi bila spriječena daljnja diskriminacija porodilja i ujedno obezbijeđeno razvijanje zdrave porodice kao osnovne ćelije prosperitetnog društva“, zajednički je stav potpredsjednice Mahmutbegović i direktorice Zvizdić.

„Traumatizirano društvo kao što je zasigurno bosanskohercegovačko, mora djelotvorno pokazati moralnu odgovornost i socijalnu osjetljivost te poduzeti sve aktivnosti kako bi se stimulirao pozitivan prirodni priraštaj i podržala i unaprijedila porodična zajednica kao osnova razvoja zdravog društva i države“, zaključeno je na sastanku.

Potpredsjednica Mahmutbegović podržala je kampanju i aktivnosti udruženja okupljenih oko izrade svrsishodnog modela nediskriminiranja porodilja u Federaciji Bosne i Hercegovine.