Posjeta visokih zvaničnika SBK-u završila tribinom u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Posjeta delegacije visokih dužnosnika SBK-u, koju je predvodio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegoić, završila je tribinom koja je sinoć održana u Kulturnom centru princeze Dževhere u Bugojnu.

 

Na tribini je bilo govora o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, aktuelnim reformama , evropskom putu BiH, saradnji s državama u regionu, i budućnosti zemlje. 

-Nezaposlenost, odlazak mladih, male plaće i penzije. Isti su problemi u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu. Nama je najteže, jer imamo Dejtonski sporazum s hiljadu kočnica, kantone, odnose Hrvata i Bošnjaka, neke lijeve stranke – kazao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Uz to, dodao je, Bosna i Hercegovina nosi teret ranjene nacije, koji znatno utiče na njen razvoj i život svih građana.

-Svaki deseti čovjek je teško ranjen i poginuo, a mi se brinemo o šehidskim porodicama, ratnim vojnim invalidima, zaslužnim borcima, zlatnim ljiljanima. Sve su to tereti Federacije BiH u kojoj je, ipak, bolje nego u ostalim zemljama – naglasio je Izetbegović.

Kazao je, između ostalog, i da je uspjeh SDA na prošlim izborima učvrstio određene pozicije ove stranke „što je od velikog značaja za vrijeme koje dolazi“.

Član Predsjedništva BiH govorio je, također, o trenutnoj saradnji s koalicionim partnerima u vlasti, odnosima dvaju entiteta, podršci BiH na putu u EU i NATO, dešavanjima u svijetu i situaciji na Bliskom istoku.

Govoreći o prioritetima u radu Vijeća ministara BiH predsjedavajući Denis Zvizdić je naglasio kako je u realizaciji svih zacrtanih ciljeva „napravljen vrlo ozbiljan napredak“.

-Fokusirali smo se na evropske integracije BiH, stavljanje naših prirodnih i ljudskih potencijala u funkciju ekonomskog razvoja BiH, jačanje vladavine prava radi pravne sigurnosti domaćih i stranih investitora i podizanje pravde i pravičnosti u djelovanju prije svega javne uprave, te jačanje i dalji razvoj regionalne saradnje – naglasio je.

Nakon osam godina blokada i zastoja Bosna i Hercegovina se, istaknuo je, uspjela vratiti na put evropskih integracija i dokazati, mnogima koji su u to sumnjali, da to nije bila „nemoguća misija“.

-Stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, imamo dva pozitivna izvještaja o evropskom putu BiH, prihvaćena je naša aplikacija, i mi očekujemo da ćemo do sredine ove godine ispuniti upitnik koji smo dobili – podsjetio je.

Onog momenta kada BiH dobije kandidatski status što bi se moglo desiti krajem ove ili u prvoj polovini iduće godine počet će, zaključio je Zvizdić, jedno novo poglavlje za BiH i proces koji „ko god da bude kasnije na vlasti, neće moći zaustaviti niti blokirati“.

Federalni premijer Fadil Novalić govorio je o reformama istakavši kako one „dobro zvuče, ali se teško provode“.

-Svjesni smo mogućih posljedica, ali i rezultata koje smo postigli za ovih 19-20 mjeseci. Kroz strukturne mjere, zaposlili smo više od 27.000 ljudi. Imamo veće prihode, koji su nam potrebni da bismo držali društvo u socijalnoj ravnoteži – kazao je Novalić.

Ne postoji, zaključio je, bolja socijalna politika od ekonomskog rasta i zapošljavanja, i ispravniji put za BiH.

-Mi ćemo na tom kursu ostati, jer su reforme potrebne nama i generacijama koje će doći iza nas. Svi vitalni ekonomski parametri su u porastu, a to je dobar znak – poručio je Novalić.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović ukazala je na značaj posjete najviših zvaničnika SBK-u „u vremenu stalnih tenzija i pokušaja da se zaustave pozitivni procesi i evropski put BiH“.

U ime domaćina, prisutnima na tribili obratili su se premijer SBK-a Tahir Lendo i predsjednik KO SDA SBK-a Asim Mekić.