Postavljen kamen temeljac za izgradnju “Bedia Sultan” ženskog kulturnog centra i obdaništa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Danas je u Bugojnu upriličeno svečano postavljanje kamena temeljca za izgradnju „Bedia Sultan“- ženskog kulturnog centra i obdaništa.Nakon što je ranije otvoren muški, ovo je drugi internat koji će Fonacija za razvoj obrazovanje i kulturu Sulejmanija iz Turske, imati u našoj općini.

Ženski internat Fondacije Sulejmanija u Bugojnu djeluje već neko vrijeme ali ne u vlastitim prostorijama te se krenulo u realizaciju projekta izgradnje internata, obdaništa i upravne zgrade. Danas je na lokaciji izgradnje objekta u naselju Gaj, upriličena svečanost povodom postavljanja kamena temeljca. Kako je istakao generalni sekretar Sulejmanija vakufa za BIH, Hakan Javuz, vrijednost projekta je oko milion i 200 hiljada eura.

Uz prisustvo predstavnika Fondacije Sulejmanija iz BIH, i Balkana, gostiju iz Turske, predstavnika MIZ Bugojna i susjednih općina, općinske i kantonalne vlati i javnog života grada,  svečanost postvaljanja kamena termeljca je počela učenjem ašera, nakon čega su se obratili načelnik općine Hasan Ajkunić te glavni imam MIZ Bugojno Vehid ef Arnaut. Svečanost su svojim prisustvom uveličali i generalni direktor Sulejmanija vakufa za BIH Mehmet Abi, kao i generalni direktor za Balkan, čije sjedište je u Skoplju, Faruk Abi koji se obratio ovom prilikom.

Nakon obraćanja pristupilo se klanju kurbana te svečanom postavljanju kamena temeljca za izgradnju Bedia Sultan ženskog kulturnog centra i obdaništa, čija bi realizacija trebala biti završena za godinu i šeset mjeseci, do dvije godine.

11011121323456789